Treći prototip

Konkurencija Boeingu i Airbusu: Kineski mlažnjak odradio prvi probni let

Objavljeno: 28.12.2018. u 11:11

Treći prototip kineskog putničkog aviona C919 uspješno je odradio prvi probni let, objavili su proizvođači, učinivši time korak naprijed u afirmiranju Kine kao globalnog aktera u putničkom prijevozu

Avion C919, koji predstavlja konkurenciju Boeingu 737 i Airbusu SE A320, smatra se simbolom kineskih ambicija u putničkom aviosaobraćaju te politike predsjednika Xi Jinpinga, koja želi da unaprijedi proizvodne kapacitete.

COMAC, kineska avio kompanija, u saopćenju na svom službenom mikroblogu objavila je da je avion sigurno sletio na šangajski aerodrom u 12.45 po lokalnom vremenu, nakon što je bio u zraku sat vremena i 38 minuta.

Avion će se uskoro uputiti u Sian, grad u srednjoj Kini, na dodatne probne letove s naglaskom na aeroelastičnost i kalibriranje brzina, rekli su iz kompanije.

Drugi prototip aviona C919 testiran je u decembru 2017., sedam mjeseci nakon što je to učinio prvi prototip mlažnjaka C919.

COMAC je kazao kako sastavlja još tri prototipa te da će svih šest tokom iduće godine imati probne letove.

Avion C919 ima desetine kupaca koji su naručili ili najavili kupovinu ukupno 815 mlažnjaka.

COMAC želi dobiti odobrenja nadležnih kineskih agencija za puštanje u saobraćaj aviona do 2020., kao i Evropske agencije za aviosaobraćajnu sigurnost, koja je u aprilu pristala da započne proces certificiranja.

Izvor:   Index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije