- Prijava koncentracije odnosi se na stjecanje pojedinačne kontrole u društvima LEDO plus d.o.o. Zagreb, Frikom d.o.o. Beograd, LEDO d.o.o. Čitluk, IRIDA d.o.o. Daruvar, LEDO Jćgkrćm ćs Fagyasztott Elelmiszer Gyšrt6 ćs Forgalmazć Korldtolt Feleldssćgfl T&rsas£g, Mađarska, LEDO d.o.o. Ljubljana-Črnuče, LEDO d.o.o. Podgorica, Ledo Sh.p.k., Obiliq, Milloshevfi, Kosovo, i ujedno sticanje indirektne kontrole nad potpuno povezanim društvom Frikom d.o.o. Beograd, privrednim subjektom Frikom Beograd Dooel Chucher Sandevo, Sjeverna Makedonija, od prodavca društva Fortenova Grupa d.d. Republika Hrvatska - navodi se iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Konkurencijsko vijeće pokrenulo je postupak pet mjeseci nakon što je podnijeta prijava koncentracije (5. april 2021.) te nakon što su krajem marta Fortenova grupa i Nomad Foods potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane vrijedan 615 miliona eura, a koji obuvata preuzimanje kompanija Ledo plus d.o.o. i Frikom d.o.o. i njihovih povezanih društava.

Ova koncentracija, prema podacima iz prijave, imat će efekat na tržištu proizvodnje i veleprodaje sladoleda u Bosni i Hercegovini i na tržištu proizvodnje i veleprodaje smrznute hrane u Bosni i Hercegovini, navedeno je iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Ledo je u Bosni i Hercegovini apsolutni lider na tržištu u sladoledima i zamrznutim desertima i vodeća je firma kada je riječ o pečenoj robi i prerađenom voću i povrću.