Konsultacije na nivou MVP-a: Bilateralna saradnja između BiH i Srbije dobra i intenzivna

Objavljeno: 14.11.17 u 16:41

Bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije je dobra i intenzivna, ocijenjeno je na današnjim bilateralnim političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, koje su održane u Beogradu.

 

Detalj sa sastanka u Beogradu
Detalj sa sastanka u Beogradu

Dvije susjedne države, naglašeno je, imaju dobre političke i ekonomske odnose, koji u posljednjih nekoliko godina, idu uzlaznom putanjom. U tom kontekstu, stavljen je naglasak na daljnje jačanje privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja.

Naglašeno je da dobroj bilateralnoj saradnji svjedoči i broj realiziranih i najavljenih posjeta zvaničnika dvije države, posebno u 2017. godini. Također, dvije države imaju dobru saradnju na regionalnom planu u okviru regionalnih inicijativa, posebno u okviru Berlinskog procesa.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je naglasio značaj regionalne saradnje kao platforme za zajednički nastup regije prema Evropskoj uniji i njenim institucijama. S obzirom na to da su aspiracije obje zemlje približavanje Evropskoj uniji, na sastanku su razmijenjene informacije o stanju evropskih procesa, te je razgovarano o jačanju saradnje u oblasti evropskih integracija.

U tom kontekstu, izraženo je očekivanje da će dvije države uskoro potpisati Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je podsjetio da je 2016. godina bila uspješna za proces evropskih integracija BiH, informirao da je cilj BiH sticanje statusa kandidata za EU do polovice 2018. godine, pod predsjedanjem Bugarske Vijećem EU, te istaknuo opredjeljenje vlasti u BiH da ulože dodatne napore kako bi se cilj i ostvario.

Sagovornici su ocijenili da je ugovorno reguliranje odnosa između dvije države na visokom nivou i obuhvata čitav niz oblasti. Naglašeno je da je neophodno što skorije usaglasiti i riješiti pitanje međudržavne granice. S obzirom na to da su obje države formirale nove komisije za pitanje granice, dvije delegacije su stava da se komisije trebaju što prije sastati i razgovarati o pitanju granice BiH i Srbije.

U oblasti euroatlantskih integracija, Brkić je istaknuo da u BiH postoji konsenzus svih političkih stranaka oko pristupanja Bosne i Hercegovine Akcijskom planu za članstvo (MAP), te je informirao o aktivnostima koje se u BiH provode u cilju ispunjenja postavljenih uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Konsultacije je u ime delegacije MVP-a BiH predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, a delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni tajnik Nemanja Stevanović, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.