open-navfaktor-logo
search
INFOGRAFIKA
Kontradiktorno ponašanje vlasti Saudijske Arabije u slučaju "Khashoggi"
Veo tajni nad slučajem nestanka saudijskog novinara Khashoggija stoji već 16 dana, a vlasti Saudijske Arabije nisu ponudile konkretne informacije o njegovoj sudbini i suočavaju se s optužbama za njegovu likvidaciju
18.10.2018. u 16:04
get url
text

Nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija jedna je od glavnih tema na međunarodnoj političkoj i medijskoj sceni, a ponajviše pažnje koncentrirano je na kontradiktorne stavove vlasti Saudijske Arabije, javlja Anadolu Agency (AA).

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Al Watan," koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Veo tajni nad cijelim slučajem stoji već 16 dana, a vlasti Saudijske Arabije još uvijek nisu ponudile konkretne informacije o sudbini nestalog novinara i državljanina te zemlje.

Prvobitno je Konzulat Saudijske Arabije saopćio da je Khashoggi napustio kompleks konzulata istog dana kada je i nestao te su naveli da sarađuju s turskim institucijama na njegovom pronalasku.

Vlasti Saudijske Arabije suočene su s ozbiljnim optužbama za ubistvo nestalog novinara, ali nisu uspjele dati nikakav dokaz da je novinar napustio konzulat. Uporedo s tim, zvanični Rijad je prolongirao početak istrage o slučaju.

Tursko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu odmah po prijavi nestanka Khashoggija.

Pozivajući se na neimenovane izvore, brojni mediji su 7. oktobra objavili vijest da je saudijski novinar nastanjen u SAD-u ubijen u konzulatu u Istanbulu.

Snimak ulaska Khashoggija u zgradu saudijskog konzulata objavljen je nedugo nakon vijesti o njegovom nestanku, ali snimak izlaska nije. Saudijske vlasti tvrde da su nadzorne kamere baš u tim trenucima bile pokvarene, što je dodatno izazvalo sumnju u prvobitno saopćenje da je novinar živ napustio konzulat.

Turska policija saopćila je da je na dan Khashoggijevog ulaska u konzulatu bilo još 15 saudijskih državljana i službenika koji su došli u dva specijalna avionska leta u Istanbul.

Ta delegacija je nedugo zatim napustila Tursku, a saudijske vlasti tvrde da je riječ o licima koja su u Istanbul putovala u svojstvu turista.

S druge strane, upravo tu grupu mnogi mediji etiketiraju kao osumnjičenike za Khashoggijevu likvidaciju.

Medijski izvještaji pak otkrili su da su u delegaciji bila lica veoma bliska saudijskom kraljevskom dvoru, uključujući diplomatu koji je radi kao zaštitar princa Muhammeda bin Salmana. U delegaciji su bili i jedan vojni činovnik, poručnik zračnih snaga te ekspert za autopsiju i čelnik Naučnog vijeća sudske medicine u Saudijskoj Arabiji Salah al-Tubaigy.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz američkih obavještajnih krugova, mediji su objavili i vijest da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao lično prvi prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

Glasnogovornik ureda turskog predsjednik Ibrahim Kalin je 11. oktobra saopćio da je Turska prihvatila prijedlog Saudijske Arabije o formiranju zajedničke radne grupe za istragu slučaja.

Dan kasnije saudijske vlasti su izrazile zadovoljstvo turskih prihvatanjem prijedloga, ali Rijad je u tom procesu oklijevao i prolongirao početak rada te istražne grupe.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu je direktno optužio Saudijsku Arabiju da ne sarađuje na tom planu.

On je kazao da Turska želi saradnju radi otkrivanja istine o novinaru koji je nestao unutar konzulata Saudijske Arabije.

Četiri dana nakon toga je princ Muhammed za televiziju Bloomberg kazao kako je konzulat suverena teritorija Saudijske Arabije, ali da će dozvoliti turskim istražiteljima da uđu u taj kompleks i provedu istragu.

Istražiteljima je ulazak u konzulat dozvoljen tek u večernjim satima 16. oktobra. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova zatim je najavilo istu istragu i u rezidenciji konzulata, a neposredno prije ulaska istražitelja u taj objekt Tursku je napustio saudijski generalni konzul Muhammed al-Ubaybi.

Razlog odlaska konzula iz Turske nikada nije objavljen.

Prvi prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman je za Bloomberg kazao kako je Khashoggi napustio konzulat nekoliko minuta, maksimalno sat nakon ulaska te je dodao da nije siguran koliko je tačno nestali novinar proveo u tom kompleksu.

Medijske tvrdnje o zarobljavanju i ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu odbacio je saudijski ambasador u Washiingtonu Halid bin Salman.

Inače mlađi brat princa Muhammeda bin Salmana, Halid je za list “The Washington Post“ kazao kako je nemoguće da službenici konzulata učine takvo djelo bez znanja saudijskih vlasti.

S druge strane, isti američki list je potom objavio da turski zvaničnici posjeduju tonske i video snimke koji potvrđuju tvrdnju o Khashoggijevom ubistvu u konzulatu.

Istu tvrdnju objavila je i medijska kuća CNN.

Američki mediji su proteklog vikenda objavili kako se saudijske vlasti pripremaju za priznanje da je Khashoggi ubijen tokom ispitivanja koje je izmaklo kontroli i bez odgovornosti lanca koji donosi odluke.

Uporedo s tim, londonsko izdanje saudijskog lista “Ilaf“ je objavilo kako su saudijske vlasti u Istanbul poslale 15 lica sa zadatkom da ispitaju Khashoggija.

O slučaju “Khashoggi telefonom je s kraljem Salmanom bin Abdulazizom razgovarao i američki predsjednik Donald Trump koji je naknadno kazao kako je kralj kategorički negirao da zna bilo šta o sudbini nestalog novinara.

Trump je također kazao kako je stekao dojam da postoji mogućnost da je do ubistva moglo doći mimo znanja zvaničnih saudijskih vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.