Konzum u BiH: Šta je s radnicima i dobavljačima?

Objavljeno: 13.10.17 u 08:15 Autor: A. Ša.

Iako na prvi pogled djeluje da se situacija u Konzumu u BiH stabilizovala, izgleda da se "kuha ispod površine".

 

U razgovoru sa predsjednicom Sindikata Trgovine Mersihom Beširević saznali smo da u posljednje vrijeme nije bilo otpuštanja radnika.

- Posljednji sastanak sa upravom Konzuma u BiH održali smo prije tri sedmice i rečeno nam je da nema otpuštanja radnika. Iste takve informacije dobili smo i od naših članova sa terena, odnosno od radnika - napomenula je Beširović.

Međutim, prema informacijama do kojih smo došli bura se, izgleda, tek priprema. Pri kraju je postupak šestomjesečnog obračuna poslovanja svakog od prodajnih objekata Konzuma u BiH, nakon kojeg će biti poznate mnoge stvari.

- Od rezultata tog obračuna zavisit će i broj prodavnica koje će Konzum zadržati u budućnosti. Naime, sve one neprofitabilne prodavnice bit će zatvorene. Još nije poznato o kojem broju prodavnica se radi. Šta će biti sa ljudima koji su zaposleni u tim prodajnim objektima također nije poznato - saznajemo do naših izvora.

Paralelno s tim Konzum je započeo pregovore sa povjeriocima u BiH, odnosno dobavljačima kojima duguje novac. Kako je ranije objavljeno, Konzum se sprema da u narednom periodu, nakon što dobije novac iz Hrvatske, izmiri 30 miliona maraka od ukupnog duga kojeg ima prema dobavljačima, a ostatak od oko 20 miliona KM namjerava vraćati u naredne četiri godine.

Međutim, iz Konzuma još nije saopćeno da li je i koliko ovakvih pojedinačnih ugovora sklopljeno. Odgovor na ovo pitanje smo pokušali saznati od direktora Konzuma u BiH Tomislava Bagića, ali on nije odgovarao na pozive i poruke.