open-navfaktor-logo
search
Las Vegas
Kopali bazen i naišli na kosti pokopane možda i prije 14.000 godina
Radnici koji su gradili novi bazen za bračni par iz Las Vegasa doživjeli su šok kada su iskopali set kostiju za koje se, kako je kasnije navedeno, vjeruje da datiraju iz ledenog doba i da su tamo sahranjeni moguće i prije 14.000 godina.
01.05.2021. u 09:44
get url
text
Pronađene kosti iz ledenog doba

Vlasnik kuće Matt Perkins rekao je za CNN da su on i njegov suprug saznali za ovo u ponedjeljak ujutro, kada je policija došla da istraži.

Policiji je trebalo samo nekoliko minuta da shvati da u Perkinsovom dvorištu nema mjesta zločina.

- Ušli su, iskopali kost, vidjeli da je prilično velika i u tom su nam trenutku rekli: "Prevelika da bi bilja ljudska. To više nije naša briga" - rekao je Perkins.

Zamolili su paleontologa Joshuu Bondea, direktora istraživanja u Naučnom centru Nevade, da dođe i pogleda.

Bonde je rekao za CNN da Centar s vremena na vrijeme prima ovakve pozive i obično na kraju ne bude ništa, ali ovog puta to su bili fosilizirani ostaci prethistorijskog konja.

Do sada su nađene desna lopatica životinje, kosti desne prednje noge i neki kralješci, rekao je, te dodao da je konj pokopan oko četiri do pet metara pod zemljom.

Perkins je također pronašao konjsku čeljust, rebro i nekoliko kralješaka u gomili otpada iskopanog za bazen.

Bonde je rekao da dokazi sugeriraju da je konj živio za vrijeme ledenog doba prije otprilike 6.000 i 14.000 godina.

Istraživači američkog Geološkog zavoda testirat će uzorak kako bi dobili precizniju ideju o tome kada je konj uginuo, rekao je Bonde.

Istakao je da je ovaj pronalazak sjajna priča koja će ljudima pružiti priliku da vide kako funkcionira naučni proces.

- Sada se moramo baviti stvarnom naukom da bismo utvrdili koliko je stara, koja je vrsta konja. A onda gdje to spada u širu shemu istorije Las Vegasa i Južne Nevade - dodao je Bonde.

Perkins je rekao da su on i suprug bili iznenađeni što se ovakvi pronalasci ne događaju stalno, jer u tom području ima dosta gradnje.

Čak su se i šalili prije nego što se sve ovo dogodilo da bi, ako radnici pronađu dinosaura, to moglo platiti cijeli bazen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.