navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Obratite pažnju

Korisni savjeti kod kupovine, čuvanja, i pripreme namirnica ljeti

Obilje svježeg voće i povrća daje široke mogućnosti za sastavljanje ljetnog jelovnika, a najbolji primjer su razne salate.

Objavljeno: 08.07.2020. u 08:14
get url
text
Hrana ručak
Hrana ručak

No ljeto zbog visokih temperatura donosi i povećanu opasnost kvarenja hrane i razmnožavanja bakterija, što može dovesti do trovanja hranom.

Prilikom kupovine hrane obavezno provjerite datum proizvodnje, odnosno rok trajanja. Ne kupujte hranu čija je ambalaža oštećena, zahrđala, udubljena ili napuhana. Takva hrana se ne bi smjela nalaziti u prometu!

Provjerite uvjete čuvanja hrane, te da li je ona u trgovini čuvana primjereno, poput togada se jaja nalaze u frižideru.

Recimo kod nepravilnog čuvanja i kvarenja plave ribe postoji mogućnost trovanja histaminom! Mljeveno meso treba biti svježe samljeveno ispred kupca.

Skuhana hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Održavajte higijenu vašeg posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).

Svom voću s korom i korjenastom povrću, koru treba oguliti a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.

Svo povrće treba dobro oprati pod tekućom vodom, posebno ono koje nećemo kuhati (npr. povrće za salate).

Hranu koja se kuha, peče, prži, treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu! Posebno ne meso!

Hranu podgrijavajte samo jedanput!

Smrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u frižideru, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj.