navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Koristite šampon za suho pranje kose: Stručnjaci odgovorili je li štetan i koliko

Kad kosa treba brzo osvježenje, a vi nemate vremena za pranje, dovoljno je nanijeti samo malo suhog šampona i spremni ste za izlazak.

Objavljeno: 20.10.2022. u 12:05
get url
text

Da suhi šampon uistinu djeluje znaju svi koji su ga koristili, a mnogi su pritom i zabrinuti koliko je sigurno često koristiti takve preparate, piše marthastewart.com.

Nova studija je otkrila nešto zanimljivo - iako djeluje na trenutno osvježenje kose, ako se koristi jako često može imati negativan utjecaj na tjeme.

Kako djeluje suhi šampon?

- On će upiti sve nečistoće i masnoće s tjemena između dva pranja. Sebum proizvodi folikul dlake kako bi tjeme bilo mekše - pojasnio je Paul Rus, stilist za kosu.

Iako je potreban kosi kako bi izgledala zdravo, ta masna supstanca utječe i na masni izgled kose, i upravo zato koristimo suhe šampone.

- Aktivni sastojci u njemu će i sav znoj upiti iz kose, a ona će izgledati svježe oprana - dodao je.

U suhim šamponima se čest nalaze i puderi i alkohol, koji će upiti vlagu iz kose.

Kako će utjecati na kosu i tjeme?

Unatoč odmah vidljivim dobrobitima suhog šampona, može ponekad i uzrokovati neželjenu štetu kosi ako se na tjemenu nalazi nekoliko slojeva. U nekim se preparatima mogu nalaziti jaki sastojci koji će ukloniti sva zdrava ulja koja su tjemenu potrebna da bi bilo zdravo.

Gubitak kose

Suhi šampon se može nakupljati na tjemenu ako kosu ne perete redovno i tako prevenirati apsorpciju nutrijenata u korijenu kose, a stilist otkriva kako pretjerano korištenje preparata može rezultirati upalnim procesima na tjemenu i začepljenjem folikula. Kroz neko vrijeme to može i oslabiti korijen kose, pa se ona može tanjiti ili ispadati.

Pojava peruti

Najčešći problem s kojim se susreću oni koji koriste suhi šampon je perut. Ona se često stvara radi loše ravnoteže ulja na tjemenu zbog čega će se nakupljati ćelije kože i njih ćemo vidjeti kao perut. Kako biste to prevenirali, važno je da je tjeme čisto i da se s njega ne ukloni sve ulje, što će biti teško ako se najviše oslanjate upravo na suhi šampon.

Koliko često koristiti suhi šampon?

Kako ne biste pretjerali, savjet je da ga ne koristite više od dva puta između pranja, a koristite ga samo kako biste kratko osvježili kosu, a ne umjesto pranja.
No ako trebate to brzo rješenje, Rus savjetuje da koristite proizvode sa sigurnim formulama i izbjegavate jake sastojke u njemu, kao što je alkohol.

Šta možete koristiti umjesto suhog šampona?

Najbolja je alternativa - redovno pranje kose.

- Vaše tjeme je polazna tačka zdrave kose, a kada je čisto vi mu pružate priliku za rast zdrave i lijepe kose - navela je Anabel Kingsley, stručnjakinja za kosu.

Dodaje kako suhi šampon neće ukloniti prljavštinu i višak masnoće s kose, samo će trenutno "zamaskirati" stanje, a kosa i tjeme ostaju prljavi.

Ako ste zabrinuti da često pranje kose može isto tako štetiti tjemenu, ona kaže da ne morate brinuti.

- Mrtva koža, nečistoće i znoj mogu doprinijeti promjenama kao što su tanka i suha kosa - zaključila je.

Kako koristiti suhi šampon?

Na većini suhih šampona piše da se odmakne od kose 10-ak centimetara kako bi na kosu došao u obliku finog praha, a ne tekućine.

Pravilan je način korištenja tako da ga nanesete na željeno mjesto te ostavite dvije minute da djeluje - upije masnoće.

Stilist za kosu Patrick Wilson, se slaže da je optimalna udaljenost držanja spreja oko 10 centimetara od glave.

- Ako ga držite bliže, može postati prekoncentriran prah što nikako neće izgledati dobro na glavi - izjavio je Wilson.