open-navfaktor-logo
search
Policijski vrh u Tuzli
Korman o migrantima: Očekujemo da se poveća broj provala u kuće
Ono na šta smo usmjerili aktivnosti policije su provale u napuštene kuće jer ko će izdržati vani na velikim minusima. Povećan broj provala u našuštene kuće je ono što očekujemo i to je problem, rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK
12.11.2019. u 14:53
get url
text
Tuzla: Sastanak direktora FUP-a s policijskim komesarimq i direktorima

Na sastanku direktora Federalne uprave policije s kantonalnim komesarima i direktorim policijskih uprava, koji se jučer i danas održavao u Tuzli, analizirana je sigurnosna situacija u FBiH za devet mjeseci tekuće godine, a poseban akcenat na sastanku je dat problematici u vezi sa migrantima.

- Sigurnosna situacija u FBiH je ocijenjana kao zadovoljavajuća. Konstatirali smo da je problem s migrantima je najizraženiji u Unsko-sanskom kantonu te Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Donijeli smo određene zaključke, a bez obzira na to što to predstavlja državnu nadležnost, mi u FBiH i kantonima ne smijemo prepustiti ništa slučaju. Moramu imati čvrstu saradnju i ništa ne smijemo prepustiti slučaju - rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Ide zima, nglasio je Korman, koja će sigurno dodatno pogoršati situaciju s migrantima ukoliko se ne poduzmu neke mjere.

- Mjere bi podrazumijevale intervenciju države ili neke međunarodne organizacije, da se ti ljudi smjeste. Ono na šta smo usmjerili aktivnosti policije su provale u napuštene kuće jer ko će izdržati vani na velikim minusima. Povećan broj provala u našuštene kuće je ono što očekujemo i to je problem - rekao je Korman.

U Tuzlanskom kantonu najveći bropj krivičnih djela, kada su migranti u pitanju, odnosi se upravo na provale u kuće, a dogodilo se i jedno ubistvo.

- Osumnjčeni za ubistvo su lišeni slobode, a od svih krivičnih djela koja se odnose na migrante u TK, samo su dva ostala neriješena. Apeliramo na građane da ukoliko vide da neko provaljuje u kuće ili nešto sumnjivo pozove policiju - poručio je Korman.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je također govorio o migrantima i rekao da još nije postignut dogovor o lokaciji za migrantski centar na području TK, koji bi prihvatao ljude na period od 24 do 48 sati.

- Na federalnom nivou su nam ponudili dvije lokacije, a jedna je napuštena vojna imovina koja je pod zakupom. Ostaje nam druga, ali je za sada problem lokalne zajednice i dok ne postignemno dogovor ne želim govoriti ništa konkretno - rekao je premijer Tulumović.

Korman je danas istakao stanje sigurnosti u TK prati stanje u FBiH, da je zabilježeno smanjenje krivičnih djela i broj saobraćajnih nesreća, ali da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama povećan.

Inače, na nivou FBiH, u devet mjeseci 2018. godine, zabilježeno je smanjenje broja izvršenih krivičnih djela za 626 (5,29 posto), broja saobraćajnih nesreća za 1.790 (9,08 posto), dok je povećan broj registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 480 (4,34 posto) i broj napada na ovlaštena službena lica za jedan (1,69 posto).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.