open-navfaktor-logo
search
Završena restauracija
Korona otkazala otvorenje: Baščaršijska džamija u Sarajevu vjernike dočekuje u još ljepšem izdanju
Baščaršijska džamija odnosno džamija Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, u još ljepšem izdanju ponovo će dočekati vjernike.
13.06.2020. u 10:36
get url
text

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a  zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja. Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

U skladu s potpisanim protokolima između ove dvije institucije, završene su restauracije Isa-begovog hamama u Sarajevu, Derviš-hanumine medrese u Gradišci, Šarene džamije u Travniku i Baščaršijske džamije u Sarajevu. U toku su radovi na Berham-begovoj džamiji u Tuzli i Gazi Ferhad-begova džamija u Tešnju.

Pored toga, završena je i rekonstrukcija Aladža džamije u Foči i vakufskog objekta Divanhane u Kiseljaku. Redovi su u toku na Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjoj Luci, vakufsko-administrativnog centra u Fojnici te Kizlar-aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu. Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy kazao je kako nastavljaju s predanim radom na očuvanju zajedničkog kulturnog nasljeđa u Bosni i Hercegovini, te jačanju bratskih odnosa.

- Do sada smo u okviru prijateljskih i dobronamjernih odnosa koji postoje između naših dviju zemalja i institucija završili restauraciju pet kulturno-historijskih spomenika iz osmanskog perioda. Završili smo i rekonstrukciju, odnosno ponovo izgradili dva objekta koja su bila u potpunosti uništenja. Nastavljamo s radom na šest objekata - rekao je Ersoy.

Osvrnuo se i na Baščaršijsku džamiju ukazujući na činjenicu da je ona jedna od najvažnijih kulturnih spomenika na Baščaršiji, jednom od simbola Sarajeva. Dodao je kako je završena rekonstrukcija ove džamije i da je ona spremna u novom ruhu dočekati vjernike.

{$galerijaFotografija}

- Da nije bilo pandemije COVID-19, koja je zahvatila cijeli svijet, protekle odabrane noći Lejletu-l-miradž, uz učenje hatme, trebali smo svečano otvoriti džamiju. Iako zbog trenutnih uslova nismo organizirali takav program, raduje nas što je džamija otvorena za molitve - rekao je Ersoy.

Dodao je kako su u toku i drugi projekti koji će učvrstiti odnose dviju zemalja.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović podsjetio je kako su prije nekoliko godina potpisali protokol o restauraciji Baščaršijske džamije u Sarajevu te da je cilj protokola bila resturacija kompletne džamije koja podrazumijeva i kompletnu unutrašnjost s oslikavanjem i vanjsko uređenje, što je i urađeno.

- Ovo je jedan u nizu projekata koji radimo zajedno sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske širom BiH. Na ovaj način mi smo restaurirali i uradili kompletnu restauraciju jednog od veoma važnih nacionalnih spomenika koji potiče iz perioda Osmanlija - rekao je Zajimović.

Podsjetio je kako su u prethodnom periodu urađeni istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

- Restauracijom zajedničkim snagama doprinosimo očuvanju nacionalnih spomenika koji imaju veliku važnost ne samo za Bošnjake već i cijelu BiH. Ovaj spomenik je izraz kulture, identiteta i prepoznatljivosti Sarajeva po ovoj džamiji - rekao je Zajimović.

Dodao je kako su u prethodnom periodu uspostavili dobru saradnju s Generlanom direkcijom vakufa Republike Turske.

- Ta saradnja se upravo ogleda u rekonstrukciji objekata koji imaju status kulturno-historijskih spomenika i koji potiču iz perioda Osmanlija. Na ovaj način produžavamo vijek trajanja ovih kulturnih spomenika koji su ostavština naših dobrih vakifa i predaka - rekao je Zaimović.

Dodao je kako će i ubuduće nastaviti saradnju i realizaciju ovakvih i sličnih projekata.

- Trenutno se realizira veliki broj projekata i mi smo ponosni što je naša ustanova prepoznata kao dobar partner kod Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Žao nam je što ne možemo organizirati zvanično otvaranje ovog objekta iz razloga trenutnog stanja i nemogućnosti dolaska naših prijatelja iz republike Turske, ali se iskreno nadamo da ćemo u što skorije vrijeme ovaj objekat pustiti u funkciju kako bi se vjernici, a i svi ostali zainteresirani mogli uvjeriti u činjenicu kako je Baščaršijaksa džamija ponovo obučena u jedno staro-novo ruho. Rekonstrukcija je vršena pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno historijskih spomenika FBiH - rekao je Zajimović.

Baščaršijska džamija - 13. 6. 2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.