open-navfaktor-logo
search
ZZO TK
Koronavirus i finansiranje zdravstva: Izdaci za bolovanje u junu porasli za 70 posto
Manjak prihoda nad rashodima Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 8,4 miliona maraka, a glavni razlog je koronavirus.
01.09.2020. u 15:31
get url
text
Denis Husić, direktor ZZO TK

- Pošast koronavirusa uvjetovala je da rad velikog broja firmi u TK bude zaustavljen, odnosno da poslodavci ne mogu uplaćivati doprinose ZZO-u. Samo u aprilu broj zaposlenih za koje se traži subvencije iznosi 36.713, a u maju taj broj iznosi 27.902 - kaže Denis Husić, direktor ZZO-a TK.

Prema "Korona zakonu" usvojenom u FBiH predviđene su subvencije za firme kojima je bilo onemogućeno poslovanje, a do sada je sa entitetskog nivoa, saopćio je Husić, po osnovu subvencija za april uplaćeno 2,2 miliona KM.

- Federacija BiH za april treba uplatiti 3,2 miliona, a za maj 2,4 miliona. Procjena za juni iznosi oko 2,2 miliona. Uzimajući u obzir uplatu koja je napravljena za dio duga, FBiH duguje ZZO-u TK oko 5,5 miliona KM - pojašnjava Husić.

U Zavodu bilježe veliki porast bolovanja, odnosno spriječenosti za rad po osnovu izolacije.

- Imamo generalno povećanje od 40 posto kada su izdaci po osnovu privremene spriječenosti za rad. Samo u mjesecu junu po osnovu refundacije za polovanje imamo povećanje od 70 posto u odnosu na juni prošle godine - rekao je Husić.

Uprkos zabrinjavajućim pokazateljima direktor ZZO-a TK tvrdi da sistem zdravstvene zaštite neće doći u pitanje.

- Mi smo planirali ovakvu situaciju. Nismo do sada angažirali tekuću rezervu, ali smo je pripremili za ovakvu situaciju. Nema bojazni da zdravstveni sistem neće moći biti finansiran. Na kraju godine sve zdravstvene ustanove će biti ispoštovane u iznosu od 100 posto - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.