open-navfaktor-logo
search
Zaštita
Koronavirus: Trebaju li djeca nositi maske za lice?
Mnogi iz predostrožnosti posljednjih sedmica iz kuće ne izlaze bez zaštitne maske na licu
09.04.2020. u 14:08
get url
text

Mišljenja su podijeljena oko toga ima li to efekta, a roditelji nisu sigurni trebaju li primjenjivati ista pravila i za djecu. Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja.

1. Trebaju li bebe nositi maske?

Ne, djeca mlađa od dvije godine ne trebaju nositi maske jer one mogu povećati rizik od gušenja, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Lice djeteta mlađeg od dvije godine ne treba prekrivati tkaninom, kao ni bilo koga ko ima teškoće s disanjem ili nije pri svijesti - stoji na njihovoj web stranici.

2. Trebaju li djeca nositi maske kad izlaze iz kuće?

Ovisi. Ako dijete starije od dvije godine boravi u vašem dvorištu, maska nije nužna, ali ako ga vodite sa sobom u nabavku, onda je preporučljiva.

- Namjera maske nije zaštita osobe koja je nosi, nego prevencija širenja virusa s nositelja na druge - navode smjernice CDC-a.

Djeca simptome koronavirusa ne podnose teško poput nekih odraslih osoba, ali mogu biti prenosioci bolesti a da to i ne znaju. Zato je najbolja zaštita djece i zajednice ostati kući, ali ako već morate izaći, pametno je uzeti masku za lice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.