open-navfaktor-logo
search
ZJZ TK
Koronavirus u Tuzli: Kako su u jednom danu otkrivena 34 zaražena
U Tuzli su jučer zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj od 29. juna, kada je za jedan dan bilo 35 zaraženih, a najveći dio njih bio je vezan za starački dom u tuzlanskom naselju Šićki Brod.
28.07.2020. u 12:13
get url
text

Ovoga puta, prema riječima dr. Jasmine Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Tuzlanskog kantona, nije riječ o samo jednom posebnom klasteru.

- Radi se o tome da je bilo dosta uzetih uzoraka koji nisu mogli biti obrađeni u kratkom vremenu, pa je jedan dio njih bio na čekanju. Tuzla je najveći grad u TK, pa je stoga među neobrađenim uzorcima najviše onih iz Tuzle - kaže dr. Brkić-Džambić.

Naime, pretprošlog petka higijensko-epidemiološke službe (HES) na području Tuzlanskog kantona prikupile su čak 680 uzoraka, što je stavilo veliko opterećenje na Zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

- Početkom prošle sedmice malo smo smanjili broj uzetih uzoraka kontakata, išli smo samo s hitnim slučajevima, da bi Zavod za mikrobiologiju imao vremena da sve uradi. Kapacitet laboratorije je od 300 do 350 testova dnevno jer Zavod radi 24 sata dnevno, a zaista su pod velikim opterećenjem - kaže dr. Brkić-Džambić.

Zavod za mikrobiologiju je od četvrtka uredno primao sve uzorke, a prema riječima doktorice stuacija s prilivom uzoraka se stabilizirala.

- Kako su nam rekli u Zavodu za mikrobilogiju frižider s uzorcima jučer je ispražnjen. Zaista smo pod velikim pritiskom, imamo zahtjeve pojedinih firmi koje traže 100 ili 200 radnika da budu testirani zbog jednog ili dva slučaja zaraze. Mi pravimo procjenu na osnovu kantakata zaraženih i na osnovu toga se rade testiranja - navodi dr. Brkić-Džambić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.