open-navfaktor-logo
search
Opada izvoz u Kinu
Koronavirus vodi njemačku ekonomiju u recesiju
Zbog brzog širenja novog koronavirusa u Kini, ekonomski stručnjaci Deutsche Banke smatraju da je recesija u Njemačkoj sve vjerovatnija.
13.02.2020. u 09:41
get url
text
Njemačka
Njemačka

- Očekujemo da će koronavirus u prvom tromjesečju smanjiti bruto domaći proizvod za 0,2 postotna boda, što će tehničku recesiju u zimskoj polovici godine učiniti vjerovatnijom, navodi se u jednom istraživanju.

S obzirom da bi je ekonomska proizvodnja vjerovatno smanjena krajem 2019. zbog kontinuirano slabe ekonomije, ovo bi bio drugi uzastopni kvartalni minus.

Da li će se sumorne pretpostavke obistiniti bit će ubrzo poznato kada Savezni statistički ured planira objaviti prvu procjenu za posljednji kvartal 2019. godine.

Koronavirus predstavlja značajan rizik za našu prognozu oporavka globalne ekonomije, jer smo ranije pretpostavljali da će Kina oživjeti, rekli su ekonomisti. To se posebno odnosi na Njemačku, čiji je izvoz usporio u 2019. godini, posebno zbog slabe potražnje iz Kine.

Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke izvan Evrope: međusobna razmjena dobara između Narodne Republike i najveće europske ekoniomije iznosila je u 2019. više od 200 milijardi eura.

- Ako širenje koronavirusa uskoro dosegne očekivani vrhunac, potražnja se može jednostavno prebaciti na kasniji tok 2020. - rekli su ekonomisti iz Deutsche Bank.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.