open-navfaktor-logo
search
Detalji optužnice
Korupcijski skandal: U borbi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i Kataru novac dijelili kao slatkiše
Dvoje bivših zaposlenika američkog medijskog giganta Foxa i zaposlenik španskog Imaginea optuženi su za korupciju, bankarske prevare i pranje novca.
07.04.2020. u 11:26
get url
text

Američki istražitelji otkrili su detalje FIFA-inog korupcijskog skandala iz 2015. godine. Velika borba vođena je za medijska prava i organizaciju SP-a u Rusiji 2018. godine, te onog koji će se održati u Kataru 2022. godine.

Bivši uposlenici Foxa Hernan Lopez i Carlos Martinez, te Gerrard Romy iz španskog Imaginea optuženi su za plaćanje mita od nekoliko miliona dolara delegatima FIFA-e iz Conmebola i Concacafa, krovnih fudbalskih organizacija Južne, Sjeverne i Srednje Amerika i Kariba, u zamjenju za dobijanje unosnih televizijskih prava za SP 2018. i SP 2022.

Slučaj je dio velikog skandala koji je uzdrmao FIFA-u 2015. godine, a nakon čega se s funkcije predsjednika morao povući Sepp Blatter.

Milioni dolara delegatima FIFA-e

Optužnica opisuje i kako su Rusija, odnosno Katar dobili organizaciju Mundijala.

U optužnici piše da su nekadašnji članovi FIFA-e Brazilac Ricardo Teixeira i pokojni paragvajski fudbalski radnik Nicols Leoz, obojica članovi FIFA-inog odbora, primili mito za podršku Kataru.

Dugogodišnji služvenik FIFA-e Jack Warner iz Trinidada dobio je mito od pet miliona dolara za podršku ruskoj kandidaturi, a Rafaelu Salgueru iz Gvatemale je za podršku Rusima obećano milion dolara.

Salguero je 2016. godine priznao krivicu za nekoliko korupcijskih djela, dok se Warner, kojeg čeka optužnica u Sjedinjenim Američkim Država, još bori protiv izručenja američkim pravosudnim vlastima.

- Pregovaranje, korupcija i primanje mita uobičjena su praksa u svjetskom fudbalu već desetljećima - rekao je William F. Sweeney iz FBI-ja.

FIFA-u je skandal uzdramo 2015. godine nakon što su američki istražitelji optužili čak 45 ljudi i brojne kompanije za više od 90 prekršaja, a na sumnjive poslove i davanje mita utrošeno je 200 miliona dolara.

Od 45 optuženih, pet ih je umrlo. Ukupno 22 je priznalo krivicu, a dosad su osuđena šesterica. Desetak optuženika i dalje je u svojoj domovini, gdje čekaju suđenje lokalnih vlasti ili su na slobodi i bore se protiv izručenja SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.