open-navfaktor-logo
search
Izvoz
Košarac: Iz Hrvatske najavili produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima
Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je kazao da je od Državnog inspektorata Hrvatske zvanično obaviješten da je moguće produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prelatima Stara Gradiška i Nova Sela, što su zahtijevali poljoprivredni proizvođači iz BiH.
15.07.2020. u 16:49
get url
text

Košarac i njegovo ministarstvo su se angažovali na rješavanju problema poljoprivrednih proizvođača u BiH koji su izvozno orijentisani, što je izgleda donijelo rezultat.

- U nastojanju da riješimo problem s kojim su suočeni domaći poljoprivrednici prilikom izvoza robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, proteklih dana preduzeli smo niz koraka kako bismo sve relevantne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede Hrvatske, Ambasade Hrvatske u BiH, Ambasade BiH u Hrvatskoj i Misije BiH pri Evropskoj uniji, obavijestili o potrebi produženja radnog vremena i omogućavanja rada subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na kojima se vrši promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije - rekao je Košarac.

Dodao je kako ga je dans Državni inspektorat Hrvatske zvanično obavijetio da je moguće donijeti odluku o produženju radnog vremena i rada subotom fitosanitarnih inspektora na pomenutim graničnim prelazima na način da radno vrijeme radnim danima bude od sedam do 19, a subotom od sedam do 15 sati.

- S tim u vezi, očekujem da će nadležni organi Hrvatske definitivno usvojiti ovu odluku, koja bi značila pozitivan odgovor na zahtjeve udruženja poljoprivrednih proizvođača iz BiH da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, kako bi svježa roba, sa vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta - kazao je Košarac.

Istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će nastaviti aktivno raditi na rješavanju poteškoća s kojima su suočeni domaći poljoprivrednici.

- Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište zemalja EU. Iskreno se nadam da ćemo u konkretnom slučaju imati pozitivan ishod na zadovoljstvo domaćih poljoprivrednih proizvođača, koji su izvozno orijentisani - naglasio je Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.