Mostar

Neće vlast ali hoće građani: Zerina i Munib dobili krov nad glavom

Objavljeno: 14.03.2019. u 15:48 Autor: A: B: Š:

Zerini (57) i Munibu (69) Memiću, koji žive u prigradskom mostarskom naselju Mazoljice, snažan olujni vjetar, koji je nedavno poharao Hercegovinu, uništio je krov trošne kućice

Prepušteni zubu vremena i surovoj sudbini, od mizerne Munibove penzije od skoro 200 maraka, o novom krovu su mogli samo sanjati. Zahvaljujući humano osviještenim Mostarcima iz Udruženja "Zajedno za naš grad Mostar", Zerinin i Munibov san se pretvorio u stvarnost.

Za samo nekoliko dana uspjeli su sakupiti oko 7000 maraka, zahvaljujući dijaspori te lokalnim firma koje inače prate njihove akcije, da ovaj penzioner i njegova supruga ne ostanu na ulici.

Munib je rodom iz Gacka, a svoju rodnu grudu je napustio ratnih 90-tih i utočište pronašao u Mazoljicama. Zdravlje ga, kaže, dobro služi, što se za suprugu ne može reći. Za vrijeme naše posjete previjala se od bolova. Do 65 godine, priča nam Munib, nije imao nikakvih sigurnih primanja, dok nije otišao u staračku penziju. S mizernom penzijom, jedinim izvorom prihoda, preživljavaju kako znaju. S vremena na vrijeme, ako mu se ukaže prilika, zaradi od zemljoradnje, vrijedan je, kaže, svaki dinar.

- Mora se čovjek boriti, nema druge. Bili smo na obroku u javnoj kuhinji, ali čim sam dobio penziju, prekinuo sam. Da vam pošteno kažem, čim dobijem penziju prvo platim struju a od ostatka para kupim hrane. Hvala Bogu, živimo. Teško jeste, ali se živi. Komšije su uvijek uz nas kada nam je potrebno. Pod pločom smo živjeli godinama, stalno kisnulo, a onda su se komšije udružile i od svojih para pokrile kuću salonitom. Nikada im to neću zaboraviti niti prestati biti zahvalan na svemu - govori Munib kroz jecaje.

Prvi Munibov komšija se pita, s obzirom na nehumane uvjete u kojim su živjeli, kako su ostali živi.

Dok gleda prema kući, koja se pretvara u pravi dom, suzdržavajući se da brizne u plač, ističe kako nije mogao ni sanjati da je Udruženje uspjelo tako brzo sakupiti novac i baciti se na posao.

- Hvala im, nemam riječi kojom bih opisao kako se osjećam. Hvala ovim vrijednim ljudima koji danima rade na kući i pomažu nam kako znaju i umiju. Hvala ljudima koji žive van BiH i koji su tako brzo reagovali na ovu akciju. Hvala im svima od srca -  govori dok guta knedlu u grlu.

Tvrdi kako nikada nije dobio nikakvu pomoć od gradskih vlasti, iako im se obraćao više puta. Kuća i zemljište na kojoj se nalazi su njegovi. Prema riječima Nermina Mehića iz spomenutog udruženja, plan je u početku bio da se sanira oštećeni krov, ali je, zbog katastrofalnog stanja u kakvom su našli unutrašnjost kuće, plan promijenjen. Zahvaljujući osiguranim sredstvima, tvrdi, Memići, će dobiti pravi dom.

- Urađen je pakovani krov, vanjski i unutrašnji otvori, obloženi zidovi, radi se fasada. Bit će urađena ograda, kompletno kupatilo, podovi te namještaj, jer smo sve morali baciti što smo zatekli - tvrdi Mehić, dodavši da će za sve biti utrošeno oko 10. 000 maraka.

-Još jednom pokazujemo da imamo želju, znanje a Boga mi i povjerenje ljudi. Zajedno se može mnogo - poručili su iz Udruženja "Zajedno za naš grad Mostar" .

To nije sve, jer već danima, zahvaljujući njihovoj dugogodišnjoj akciji, Zerina i Munib imaju svaki dan osiguran ručak, koji im se donosi na kućnu adresu. 

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije