open-navfaktor-logo
search
O migrantima
Kosovac: Većini u Novom Sarajevu sintagma "garavi likovi" je prihvatljiva
Izrekli smo usmenu opomenu vijećniku Srđanu Srdiću, rekao je Kosovac
06.12.2019. u 10:19
get url
text

Šef kluba vijećnika Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Robert Pleše uputio je prijavu protiv općinskog i gradskog vijećnika Srđana Srdića nakon što je na sjednici OV grupu migranata nazvao "garavim likovima". 

-Ovakvo ponašanje vijećnika i vijećnica je neprihvatljivo i kršenje je Kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika Općine Novo Sarajevo. Po primanju ovog predmeta Etička komisija je jednoglasno osudila ovaj vid komunikacije izabranih zvaničnika, te smo u skladu sa članom 27. Poslovnika Komisije izrekli usmenu opomenu vijećniku Srđanu Srdiću - navodi Ahmed Kosovac, predsjednik Etičke komisije OV Novo Sarajevo. 

Iako je Komisija tražila da se na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo Općinsko vijeće informiše o ovom Zaključku Etičke komisije, što je u skladu s Poslovnikom o radu Etičke komisije, predsjedavajuća i rukovodstvo OV nije uputilo poziv šefovima klubova za kolegij na kojem bi se razmatralo uvrštavanje ove tačke na Dnevni red.

-Općinsko Vijeće nije informisano o našim odlukama, što odaje utisak da je većini u Novom Sarajevu sintagma "garavi likovi" prihvatljiva - kaže Kosovac.

Ovakav vid izražavanje tretiran je i u Krivičnom zakonu BiH (član 145a), kao i u Krivičnom zakonu FBiH (član 163), naveo je Pleše u svojoj prijavi, saopćila je Naša stranka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.