open-navfaktor-logo
search
Sprečavanje pandemije
Kosovo: Nema zaraženih koronavirusom, preporučeno zatvaranje graničnih prijelaza sa susjednim zemljama
Posebna komisija za sprječavanje širenja koronavirusa, na čelu sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem održala je danas prvi sastanak na kojem je rečeno da na Kosovu nema potvređenih slučajeva zaraze koronavirusom i da su preduzete nove mjere za sprečavanje pandemije bolesti Covid-19.
13.03.2020. u 15:56
get url
text

Kurti je na sastanku Posebne komisije rekao da nema mjesta panici i da se "trenutno situacija na Kosovu može smatrati stabilnom, ali s obzirom na globalnu situaciju, moramo dodatno povećati preventivne mjere da bismo se izborili sa eventualnim izbijanjem ove zaraze“.

Kurti je najavio da će uskoro upoznati građane sa specifičnostima odluke o zatvaranju granica sa susjednim zemljama.

- To što su škole zatvorene ne znači da će nedostajati robe. Ni zatvaranje granica u zavisnosti od graničnih tačaka koje ćemo uskoro saopćiti, ne ogleda se u robi već samo u putnicima. Dakle, roba će i dalje ulaziti na Kosovo, jer mi smo mnogo zavisni od uvoza - rekao je Kurti.

Upitan o odluci koju je kosovska vlada donijela da izdvoji 10 miliona eura za mjere prevencije na zaštiti od koronavirusa, Kurti je rekao da će ta sredstva uskoro početi da se dijele na osnovu predstavljenih potreba.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova zatražio da se u skladu s vladinom odlukom od 11. marta o privremenoj obustavi avio i drumskih linija ka zemljama visokog i srednjeg rizika, preduzmu mjere u pogledu zatvaranja granica sa susjednim državama.

- Danas smo iz Nacionalnog institute javnog zdravlja u vezi sa ovim što sam rekao dobili preporuku da se kopnene granice na kratko vrijeme zatvore, tako da činjenica da na Kosovu još uvijek nemamo koronavirus Covid-19 može da se spriječi ili produži do maksimuma pojava ovog virusa na Kosovu - rekao je Vitia.

Na ovom sastanku objavljeno je da su zdravstvene vlasti na Kosovu od 8. februara do danas provjerile 93 sumnjiva slučaja na koronavirus i svi su imali negativne rezultate. Na graničnim prijelazima do sada je provjereno više od 5.000 putnika "koji su došli iz država sa slučajevima koronavirusa ili drugih mjesta kao mjera predostrožnosti".

Kao mjeru preventive na Kosovu je danas stupila na snagu i odluka o privremenoj obustavi svih dolazaka avio-kompanija iz Njemačke, Francuske, Švicarske i Italije.

U međuvremenu, Vlada Albanije odlučila je da zatvori granicu sa Kosovom u sklopu mjera zaštita od koronavirusa. Granični prijelazi zatvoreni su jutros u šest sati i bit će zatvoreni do 15. marta u ponoć, saopćio je Nacionalni centar za upravljanje granicom Kosova. Dozvoljeno je kretanje jedino vozilima prve pomoći i onima koja prevoze robu, kao i službenim vozilima.

Među mjerama koje je usvojila Vlada Kosova je prekid nastave u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima do 27. marta 2020, obavezna karantina građana koji dolaze iz zona epidemija, javne i nejavne aktivnosti u zatvorenom prostoru bez prisustva javnosti, uključujući sportska okupljanja, koncerte, konferencije ili okrugle stolove. 

Preventivne mjere uključuju i zabranu rada restorana, noćnih klubova i bazena poslije 23 sata, kao i "izvoz opreme i lijekova od strane privrednih subjekata i proizvođača, osim odluke vlade".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.