open-navfaktor-logo
search
Nakon napada na Ukrajinu
Kosovo od SAD-a zatražilo ubrzan prijem u NATO, evo šta o tome kaže Vučić
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako ne može trenutačno procijeniti koliko je realno da Kosovo postane član NATO-a, ali da će se Srbija držati međunarodnog prava i voditi brigu o svom teritorijalnom integritetu.
28.02.2022. u 13:05
get url
text

Govoreći o zahtjevima da Kosovo bude primljeno u NATO Vučić je kazao da "situacija nije nimalo naivna" .

- Bez obzira na to hoće li još neko priznati Kosovo kao neovisno, mi se držimo međunarodnog prava i vodimo brigu o svom teritorijalnom integritetu - rekao je danas Vučić, koji je prisustvovao početku radova na izgradnji nove tvornice kompanije Wacker Neuson u Kragujevcu, prenosi Beta.

On je povodom zahtjeva da Kosovo bude primljeno u NATO, naveo da je to ideja albanskih lobista, nekih političara iz Europske unije i SAD-a, kako bi natjerali zemlje iz EU, članice Alijanse koje nisu priznale Kosovo, da to urade.

Prema njegovim riječima, to bi nekima možda bio "lagani izgovor" da kažu kako moraju priznati Kosovo jer nemaju drugi izlaz i da ne mogu protiv toga.

- To bi bio pokušaj da nas stave pred svršen čin i kažu samo ste vi ostali da priznate neovisnost Kosova - rekao je Vučić danas u Kragujevcu, prenosi Anadolija.

Kosovo je od SAD-a zatražilo da uspostavi trajnu bazu američke vojske u toj zemlji te da ubrza primanje u NATO nakon invazije Rusije na Ukrajinu, javlja Reuters.

Sjedinjene Države trenutno na Kosovu imaju 635 vojnika koji rade na očuvanju krhkog mira u sklopu mirovne misije NATO-a, podsjeća Reuters.

- Ubrzavanje postupka primanja Kosova u NATO i trajna baza američkih snaga hitno su potrebni kako bi jamčili mir, sigurnost i stabilnost na Zapadnom Balkanu - objavio je kosovski ministar obrane Armend Mehaj na Facebooku.

Kosovo se, podsjeća Reuters, pridružilo ostalim zemljama Zapada u uvođenju sankcija Rusiji zbog Putinovog napada na Ukrajinu. Mehaj je rekao da je vlada Kosova spremna pomoći "za bilo kakvu vojnu operaciju u Ukrajini ako to od nas zatraži Washington".

Podsjetimo, neovisnost Kosova je priznalo više od 110 zemalja, mahom zapadnih. Srbija to nije učinila, baš kao ni Rusija. Među zemljama koje odbijaju priznati neovisnost Kosova su i četiri članice NATO-a. Zbog ruskih prigovora Kosovo i dalje nije zemlja članica UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.