open-navfaktor-logo
search
Podrška Albancima
Kosovski ministri boravili u prvoj zvaničnoj poseti općinama na jugu Srbije
Ministrica inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj službenoj poseti Vlade Kosova općinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, gdje živi većinsko albansko stanovništvo. 
09.07.2020. u 18:21
get url
text
Preševska dolina

Kosovske ministre je prvi primio predsjednik Općine Preševo Shqiprim Arifi, sa kojim je razgovarano o položaju Albanaca Preševskoj dolini i mogućnostima da im se pruži podrška, saopćeno je iz Ministarstva pravde Kosova.

Arifi je tom prilikom izjavio da je potrebno učešće predstavnika Preševske doline na sastancima Vlada Kosova i Albanije, radi sinhronizacije politika, a posebno uključivanje u proces dijaloga, jer bi sporazum postignut između Kosova i Srbije bio nestabilan bez njih.

Ministar Selimi je rekao da Kosovo ostaje posvećeno da pomogne i pruži besrezervnu saradnju kako bi se učinilo najbolje za Albance te oblasti.

- Kao ministar pravde, u moje ime i u ime Vlade Republike Kosovo, uvjeravam vas da ćemo i dalje imati posvećen pristup i nastaviti saradnju kako sa političkog aspekta, tako i u sferi ekonomije i kulture u cilju poboljšanja i unapređenja položaja Albanaca Preševske doline - kazao je Selimi.

Ministarka Haradinaj-Stublla je rekla da treba zaustaviti diskriminatorsko, selektivno i namjerno brisanje Albanaca Preševske doline iz civilnih registara, kao zdravstvenu i ljudsku nepažnju službenog Beograda prema Albancima sa tog područja, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova.

- Republika Kosovo bit će posvećena rješavanju ovih pitanja na najvišim međunarodnim nivoima - rekla je ona.

Kosovska delegacija je boravila i u općini Bujanovac, gdje kao i u Preševu živi većinsko albansko stanovništvo. Dio kosovske delegacije je bio i izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka, jer su mnoga preduzeća iz Preševske doline njihovi članovi.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.