Koštat će milion KM: Proizvedena prva bh. haubica

Objavljeno: 25.12.16 u 22:36

Tvornica mašina i hidraulike "Bratstvo" Novi Travnik (BNT-TMiH) pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara.

Prva bh. samostalna haubica FOTO: BNT
Prva bh. samostalna haubica FOTO: BNT

Razvoj haubice traje već godinama, a iz ove fabrike, vojnog dijela nekadašnjeg novotravničkog giganta "Bratstvo", najavljuju da će početkom naredne godine obaviti prva testiranja samonavodećeg modernog oružja čiji je domet čak 40 kilometara.

Adis Ikanović, v. d. direktora BNT-TmiH, kazao je kako je riječ o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod, jer osim kamiona i računarske opreme za navođenje, sve je proizvedeno u pogonima u Novom Travniku.

– Prva probna testiranja paljbe obavit ćemo na našem poligonu gdje testiramo minobacače, a treba vidjeti gdje ćemo pucati na mete daljeg dometa. Jedini takav poligon u BiH je u Glamoču – rekao je Ikanović.

Gotov proizvod bit će, kaže, konkurentan na tržištu, jer će biti i do 20 posto jeftiniji od ostalih te mnogo lakši, što će mu poboljšati mobilnost.

Interes za haubicu čija će cijena biti oko milion KM po komadu postoji, ali do završetka testiranja nikakvi ugovori neće biti potpisani.

Tehničke karakteristike:

– Domet 40 km
– Automatsko punjenje šest granata
– Kompjutersko GPS navođenje
– NATO kalibar 155 mm
– Mala težina