open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Kovačević: Ne može se više sa resursima KS ponašati kao da je alajbegova slama
Amel Kovačević, ministar finansija u Kantonu Sarajevu, obraćajući se novinarama u vrijeme zasjedanja Skupštine KS, kazao je da se do dolaska sadašnje vlade nije vodilo računa o prihodima Kantona Sarajevo.
29.01.2020. u 12:24
get url
text

Naglašava kako je sada drugačija situacija i da se preduzeća i ustanove više ne mogu ponašati kao da su resursi Kantona Sarajevo  alajbegova slama.

- Kao svako domaćinstvo i Kanton Sarajevo treba da ima nekoga da brine o tome koliko ćemo zaraditi i nekoga ko treba da brine o tome koliko će potrošiti. U ovom trenutku mi smo počeli da stvaramo infrastrukturu i platformu kojima želimo da uspostavimo takav jedan sistem. Da Sarajevski kanton maksimizira svoje prihode, da ne odlaze prilike koje nismo naplatili, s jedne strane, i da umanjimo naše troškove i rashode kako bismo ostvarili određene uštede i s tim uštedama radili one prave stvari. Ako budemo imali neefikasan sistem kao do sada, nemamo šanse da se regeneriramo, da opstanemo kao društvo. Mi moramo raditi na maksimizaciji naših prihoda i na minimizaciji rashoda i troškova. To znači da po svim osnovama moramo razmišljati domaćinski, kako bismo postali efikasniji i produktivniji i kako bismo građanima KS ponudili nove i kvalitetnije usluge. Ovakvi kakvi smo sada bili nećemo moći daleko naprijed – kazao je Kovačević i dodao:

- Dolaskom u Vladu KS ja sam zatekao situaciju da nismo vodili brigu o prihodima u KS. Nismo imali nikakve mehanizme, zakonska rješenja, nismo imali platforme, odluke o tome kako da upravljamo i da unaprijedimo naše prihode u KS. Sada smo posegnuli za različitim mjerama i uspostavili mehanizme koji će osigurati da znamo šta se dešava i prvi rezultati. Utječemo na procese da javna preduzeća konačno počinju da odgovaraju nekome za finansijske rezultate u KS. Ustanove koje imamo u KS imaju konačno nekome da odgovaraju nekome za utrošena sredstva, da naplatimo sve što smo trebali, a ne da se ovdje neko ponaša kao da je alajbegova slama ovo naše društvo i resursi – rekao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.