open-navfaktor-logo
search
Za 1. decembar
Kovačević zakazao nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, Huskić iznenađen takvim potezom
Zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) iz političkog subjekta Narod i Pravda Dejan Kovačević, koji je nakon prekinute konstituirajuće sjednice održane 21. novembra, u nastavku ipak izabran za novog predsjedavajućeg, sazvao je nastavak konstituirajuće sjednice novog saziva Skupštine. Sjednica je sazvana za četvrtak, 1. decembra, s početkom u 11 sati.
28.11.2022. u 13:12
get url
text

Kovačević, koji je s potpredsjednikom Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad i federalnim zastupnikom Kenanom Uzunovićem, i danas bio u prostorijama Stručne službe SZDK, nije želio dodatno komentirati situaciju oko sazivanja nastavka konstituirajuće sjednice.

Sjednica je zakazana i bez ovjerenih listi od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a upravo bi jedina tačka dnevnog reda nastavka te zakazane sjednice i trebao biti izbor delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Jutros su svi zastupnici potpisali liste u CiK-u BiH i liste će doći danas ili sutra. Uskoro ćete na mail dobiti saopćenje - najavio je Kovačević.

Međutim, aktuelni predsjedavajući SZDK Ćazim Huskić iz SDA ističe kako je iznenađen informacijom o sazivanju nastavka sjednice, koju mu je prezentirao sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić te da je nastavak sjednice sazvao Kovačević.

- Mi nastavljamo s radom, gdje smo stali prije prekida konstituirajuće sjednice. Jednostavno, svakom mora biti jasno - meni ili bilo kome u 9. sazivu SZDK, da je sazivanje konstituirajuće sjednice stvar Poslovnika SZDK, odnosno predsjedavajućeg. Eventualno, ako je predsjedavajući iz bilo kojeg razloga spriječen da vodi sjednicu, to treba da uradi jedan od zamjenika predsjedavajućeg - istakao je Huskić.

Nakon prekida sjednice u prošli ponedjeljak, dodaje, sve se aktivnosti vode oko predlaganja i potpisivanja listi za izbor delegate u DNPFBiH, a koje su se mogle predati do srijede, 23. novembra u 12 sati.  

- Liste su jutros potpisane od podnosilaca i stvar je CiK-a BiH kada će održati sjednicu te nam dostaviti potvrđene liste za SZDK. Ako to učine danas, sjednica bi trebala da bude u četvrtak, a ako to učine sutra, sjednica će biti u petak, 2. decembra. Jer nakon potvrđivanja listi slijedi pravni lijek, a to je 48 sati žalbenog roka za svakog podnosioca liste za Dom naroda Parlamenta FBiH. Znači, sjednica bi trebala biti u četvrtak ili petak, a sve zavisi od CiK-a BiH - objasnio je Huskić.

Kaže da ga je iznenadilo da je "izabrani predsjedavajući, nakon prekinute sjednice SZDK", sazvao nastavak konstituirajuće sjednice za četvrtak.

- U objavi decidno navodi da sjednica ide od šeste tačke dnevnog reda, a da su sve tačke, do šeste tačke, završene. To ničim nije potvrđeno, niti je ovjereno od ove skupštine, odnosno Stručne službe SZDK. Tako da sam ja iznenađen tom činjenicom - kazao je Huskić.

Nije mu jasno da li se radi o "nepoznavanju akata i propisa", odnosno Ustava FBiH, Ustava ZDK i Poslovnika o radu zastupnika SZDK ili je to "nekakav bahat odnos prema zakonu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.