open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
KPZ Zenica: Lažni radnik Telemacha bio je u kućnom zatvoru i imao je narukvicu za nadzor koju je prekinuo
Kazneno-popravni zavod Zenica uputio je demant na tekst objavljen na našem portalu, pod naslovom "Boravio u hotelu na Ilidži: Bjegunac iz KPZ-a Zenica, lažni radnik Telemacha, pljačkao starije Sarajlije".
03.11.2022. u 14:19
get url
text

Kako kažu, tekst je izazvao lavinu komentara kojima se ruši ugled KPZ-a Zenica.

Njihov demant prenosimo u cijelosti: 

- Ovakvim pisanjem stekao se dojam u široj javnosti da se radi o osobi koja je počinilo klasično bjekstvo preko zatvorskih zidina, što apsolutno nije tačno.

Naime, osoba inicijala M. H. (1972) je presudom Općinskog suda u Tuzli 27. marta 2017. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca zbog produženog krivičnog djela krađe.

Rješenjem Općinskog suda u Zenici od 29. januara 2020. godine navedenom osuđeniku se određuje izvršenje navedene kazne zatvora kao kućni zatvor sa elektronskim nadzorom, a koja se izvršava na adresi stanovanja.

Osobe koje se nalaze u kućnom zatvoru sa elektronskim nadzorom na adresi stanovanja dobijaju elektronski uređaj (narukvica) sa određenom zonom kretanja i ona se elektronski nadziru od našeg Zavoda. Takve osobe se mogu udaljiti sa adrese stanovanja u svakom trenutku, kojom prilikom se istovremeno aktivira alarm, a nakon čega na adresu stanovanja odlaze zatvorski policajci i poduzimaju radnje iz svoje nadležnosti.

VEZANI TEKST - Boravio u hotelu na Ilidži: Bjegunac iz KPZ-a Zenica, lažni radnik Telemacha, pljačkao starije Sarajlije

Dana 10. marta 2020. godine gore navedeni osuđenik je prekinuo kaiš narukvice za elektronski nadzor, te se udaljio sa adrese stanovanja u nepoznatom pravcu. U zakonskom roku, za navedenom osobom je raspisana potjernica.

Iz svega navedenog je potpuno jasno da se ne radi o osobi koja je "bjegunac iz KPZ-a Zenica", kako navodite u tekstu, već se radi o osobi koja je zloupotrijebila odredbe o izvršenju kazne kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom, na način da se udaljila sa adrese stanovanja u nepoznatom pravcu - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.