Krali skupocjene kamere i opremu s posla: Uhapšeno više zaposlenika HRT-a

Objavljeno: 16.05.17 u 16:59

Policija je otkrila i privela petero zaposlenika Hrvatske radio televizije (HRT) koje sumnjiči za krađu kamera i druge opreme čiji je nestanak primijećen prošle godine, saopćili su zagrebačka policija i HRT, koja je tom krađom bila oštećena za više od milion kuna.

FOTO: DNEVNIK.BA
FOTO: DNEVNIK.BA

-Zahvaljujući saradnji Ravnateljstva HRT-a i MUP-a otkriveno je i privedeno više zaposlenika HRT-a koje se dovode u vezu s nestankom HRT-ovih kamera i druge opreme - naveo je HRT u saopćenju.

Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još prošle godine kad je i podnesena krivična prijava protiv nepoznatog počinitelja. Ravnateljstvo HRT-a navodi da je uložilo krajnje napore kako bi se u saradnji s MUP-om što prije otkrili počinitelji te riješio taj slučaj. Napominju da su odlučili hitno promijeniti organizaciju kako se takvi slučajevi više ne bi događali, piše Dnevnik.ba.

Zagrebačka policija saopćila je da u novembru i decembru 2016. godine zaprimila dvije krivične prijave zbog sumnje da je od 19. septembra 2014. do 7. oktobra 2016. iz prostorija HRT-a nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je HRT-u pričinjena milionska materijalna šteta.

U sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, ličnih vozila, računara, memorijskih kartica, korisničkih računa elektronske pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronašla podatke koji su upućivali da su dvije kamere putem eBay portala prodate u Australiju i Češku, svaka za iznos od šest hiljada eura.

Nakon pretraga domova i drugih prostorija, policija je danas uhapsila pet osoba u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina zbog zloupotrebe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Utvrđeno je da je 41-godišnjak kao zaposlenik tokom 2015. i 2016. iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te ukrao opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja Zagreba i Zaprešića. Sumnja se također da je krivotvorio potpise na inventurnim listama koje je potom predao predsjedniku centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi skrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protupravno prisvojio opremu.

Prvoosumnjičeni će nakon kriminalističkog istraživanja, 17. maja biti doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhapšeni biti obuhvaćeni krivičnom prijavom redovnim putem.

Ukradene su profesionalne digitalne kamere za snimanje u visokoj rezoluciji (HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura. Prema tadašnjim neslužbenim procjenama, HRT je "nestankom" kamera najvjerovatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 miliona kuna.