open-navfaktor-logo
search
Pomoć vozačima
Kraljevi praktičnosti: Škoda predstavila novi patent
Škodini automobili su posljednjih godine stekli epitet odlične kupovine, što zbog odličnog omjera uloženog i dobivenog, što zbog praktičnosti koju nude.
06.11.2020. u 14:45
get url
text

U Škodi su sada patentirali još jednu pametnu ideju. Tiče se pojasa, odnosno same kopče. Ako ste jedan od onih koji se živciraju tražeći kopču pri vezivanju ovo bi rješenje moglo biti od pomoći. Posebno noću kada zna biti teško pronaći kopču.

Stoga su u Škodi odlučili ugraditi kopču za pojas osvetljenu LED diodama. Različite boje označavaju poziciju pojasa i da li je dobro prikopčan.

Kopča, odnosno njeno svjetlo ima tri moda rada. Kopča svijetli bijelim svjetlom sve dok putnik ne sjedne na pripadajuće sjedalo. U tom trenutku zasvijetli crvenom bojom, a kada se putnik zaveže svjetlo se promjeni u zelenu boju.

U Škodi smatraju da je ovaj patent izuzetno koristan roditeljima. Naime, osvjetljenje olakšava vezanje na zadnjem sjedištu, ali i utvrđuje jesu li se djeca iza zaista vezala.

Pored kišobrana u vratima, strugača za led koji je ujedno i lupa za lakše čitanje podataka o pritisku u gumama, ili posude za tečnost za stakla sa integrisanim lijevkom, posljednji praktični izum je samo jedno od mnogih pametnih rješenja iz Škode. Prošle godine Česi su predstavili čak 94 patenta, više od bilo koje druge kompanije u toj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.