open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Kraljica Elizabeta II: Prioritet je izlazak iz EU do 31. januara
Kraljica Elizabeta II predstavila je program Vlade premijera Borisa Johnsona u Domu lordova
19.12.2019. u 22:36
get url
text

Parlament Velike Britanije u četvrtak je nastavio zasjedanja nakon prošlosedmičnih vanrednih općih izbora na kojima je Konzervativna stranka ostvarila veliku pobjedu.

Kraljica Elizabeta II predstavila je program Vlade premijera Borisa Johnsona u Domu lordova, te je službenim govorom otvorila rad Parlamenta. U govoru je pojasnila obećane politike o kriminalu, zdravlju, okolišu i Brexitu. Također, spomenula je novi imigracioni sistem, za koji je rekla da će primjenom privući talentovane radnike.

Kraljica je istakla da je prioritet Vlade izlazak zemlje iz Evropske unije do 31. januara 2020. godine.

Prema programu Vlada ima obavezu potrošiti dodatnih 33 milijarde funti svake godine na Nacionalnu zdravstvenu službu države do 2023/24. godine.

Vlada će se obavezati da će zadržati prava EU na zapošljavanje nakon Brexita. Prema govoru kraljice takvi radnici neće biti dio sporazuma o izlasku, već će njihov status biti utvrđen posebnim zakonom.

Revidirani sporazum o izlasku premijer Boris Johnson dogovorio je s EU prije izbora, a u petak će ga dostaviti Parlamentu i vjerovatno će biti izmijenjen i dopunjen zabranom bilo kakvog produženja prelaznog perioda, koji će trajati 31. januara do 31. decembra naredne godine.

Govorom kraljice svečano je otvoren rad oba doma Parlamenta. Zanimljivo to je bio njen drugi govor pred Parlamentom u 2019. godini.

Građani Velike Britanije na referendumu, održanom u junu 2016. godine, odlučili su da zemlja napusti EU.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.