open-navfaktor-logo
search
Život na dvoru
Kraljica Elizabeta se svako jutro budi uz gajde, ima svog nosača cipela, čuvara pečata
Britanska kraljica Elizabeta II. (94) živi u velikoj raskoši. Ona ima cijelu vojsku pomoćnika, stilista, čuvara i kuhara. Portal New Idea je objavio popis svih aktivnosti koje moraju izvršavati kraljičine sluge.
17.07.2020. u 12:13
get url
text

Kraljica pazi na svaki detalj. Bilo je situacija kada su je cipele nažuljale. Zbog toga se osigurala na način da je zaposlila osobu koja umjesto nje nosi njenu novu obuću kako bi se malo rastegnula i kako bi time izbjegla nepotrebne neugodnosti.

Kraljica je ljubiteljica umjetnosti. Buckinghamsku palaču krase mnogobrojna vrijedna umjetnička djela. Zbog toga je prije pet godina zaposlila osobu koja nadgleda njenu kolekciju koja sadrži 7.000 slika, te oko 3.000 minijatura.

A osim čuvara umjetnina, kraljica je angažirala i ličnog čuvara njenih pečata. Posjeduje rijetku kolekciju pečata koju je naslijedila od svoga oca, Georgea V. Zaposlila je osobu koja brine da pečati ostanu u besprijekornom stanju.

Kako bi se budila na vrijeme svakoga dana, kraljica je iznajmila privatnog gajdaša koji joj svako jutro u 9:15 sati svira ispod prozora i time je budi. On svira bez obzira je li ona u Buckinghamskoj palači, Windsoru ili Balmoralu.

Uz "ljudsku budilicu", Elizabeta je zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i provjerava satove u njenoj rezidenciji. Neki od njih su stariji od sto godina pa ih po potrebi treba navijati ili popravljati.

Kraljica uprkos godinama ne propušta priliku da sjedne na konja i ide na jahanje. Društvo joj pravi njen "Master" za konja, Lord de Mauley, koji joj se svakoga puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim događajima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

Elizabeta i njezin suprug Phillip (99) žele biti sigurni i kako će njihovi obroci biti dovoljno dobri. Zbog toga prije svakoga obroka pričekaju kako bi čuli što o hrani misli osoba koja ju proba prije njih. Naprave se porcije za kraljicu i osobu koja će isprobati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.