Krao identitete i pravio lažne dokumente: Bojan Đokić priznao krivicu u predmetu "Papirus"

Objavljeno: 12.09.17 u 11:46

Bojan Đokić (34), koji je u okviru predmeta "Papirus" optužen za krađu identiteta i izradu lažnih dokumenata, sporazumno je priznao krivicu za sudjelovanje u krivičnim djelima organizirani kriminal, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja, prema kojem je pristao da ga Državni sud kazni sa dvije i po godine zatvora.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Optuženi je, u prisustvu advokata i postupajućeg tužioca, potpisao sporazum kojim u potpunosti priznaje izvršenje krivičnih djela za koja ga tereti optužnica. Tužilac je saglasan da na osnovu sporazuma Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, kao i da mu budu oduzeti predmeti upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela, među kojima su mobilni telefoni.

- Predložena kazna je u skladu s ulogom optuženog u izvršenju krivičnih djela za koja se tereti - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Đokić je potvrdio da je upoznat sa sadržajem sporazuma, te istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i sa razumijevanjem i obavezuje se da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u iznosu koji mu, eventualno, odredi Sud BiH.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

U okviru predmeta "Papirus" Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba koji se terete da su kao organizovana kriminalna grupa krali identitete bh. građana koje su prodavali kriminalcima iz regiona, odnosno sa područja Srbije, Crne Gore i Bugarske i omogućavali im dobijanje originalnih pasoša BiH.

Optuženi su Bojan Đokić (34), Izet Redžović (47), Bojan Melezović (37), Salih Bota (41), Nedžad Šiljević (44), Senad Saltaga (58), Admir Malić (27), Ramiz Salčin (44), Nedžad Bajrović (42) i Mithat Veljo (35).

Ranije je Savo Manojlović (50), koji je u optužen za krađu identiteta i izradu lažnih dokumenata sklopio je sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH, prema kojem je pristao da ga se osudi na dvije godine i šest mjeseci robije.

Grupi se na teret stavlja i da su nizom krivičnih djela i dovođenjem u zabludu nadležnog organa učinili da se u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, ovjeri neistinit sadržaj koji treba služiti kao dokaz u pravnom prometu.

Akcija "Papirus" sprovedena je u oktobru prošle godine, a u junu iste godine MUP RS-a je sproveo akciju u kojoj su uhapšeni Dane Bikić i Boban Pećanac iz Banje Luke i još šest osoba, osumnjičenih da su ukradene identitete prodavali članovima kriminalne grupe pljevaskog narkobosa Darka Šarića, te licima za kojima su raspisane potjernice zbog ubistava, pljački i drugih teških krivičnih djela. U akciji je priveden i Šarićev bliski saradnik Petar Ćosić, koga je hrvatski USKOK teretio za krijumčarenje 139 kilograma kokaina iz Brazila, vrijednog 12,8 miliona eura.

U toj akciji utvrđeno je da su, između ostalih, ukradene identitete BH građana imali kriminalci visokog kova kao što su Slovenci Jakob Remškar i Dragan Beljkaš, koji su hapšeni u akciji "Balkanski ratnik", zatim državljanin Bugarske Georgiu Semerdžiev, državljanin Crne Gore Edi Hadžalić, kao i Hrvati Neven Tomašević i Dragan Pažin. Lažni BH pasoš imao je i član svjetski poznate bande Pink Panter Borko Ilinčić koji je prilikom hapšenja u Madridu imao dokumente s imenom Ivana Kljajića iz Dervente.