open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Kredit EIB-a: Za gradski prijevoz u Sarajevu još 40 miliona eura
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s predstavnicima Evropske investicijske banke (EIB) Mateom Rivellinijem i Jacopom Lensi Orlandom ugovor o finansiranju u vrijednosti 40 miliona eura za Projekt gradskog prijevoza Sarajevo.
23.03.2021. u 10:28
get url
text

Nakon potpisivanja sporazuma, koje je obavljeno koorespodentno i bez ceremonija zbog epidemiološke situacije, ministar Bevanda je kazao da su osigurana sredstva koja će poboljšati kvalitet života stanovnika Kantona Sarajevo te pomoći u zaštiti okoliša.

- Poznato je koliko Sarajevo ima problema sa gradskim prijevozom, prometnim gužvama, ali i velikim zagađenjem zraka zbog svih ovih problema. Ovaj projekt jedan je od rijetkih koji će utjecati da se ovi nedostaci pokušaju riješiti. Zato smo zahvalni predstavnicima EIB-a što su podržali ovako kvalitetan i bitan projekt za sve građane Srajeva, ali i posjetioce ovog grada - kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je ovaj projekt od posebnog značaja za stanovnike sarajevske općine Vogošća jer se odnosi na obnovu trolejbusne mreže i voznog parka kako bi ponovo profunkcinisao javni prijevoz na ovoj relaciji, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora. 

Projekt će biti realiziran kroz tri povezana projekta, a odnosi se nabavku trolejbusa i rekonstrukciju trolejbuske mreže za Vogošću te izgradnju saobraćajnice Južna longitudinala. 

Prema odredbama ugovora, ovaj kredit od 40 milijuna eura ima rok otplate  25 godina, uključujući greis period od pet godina, a alokacija kredita je na Federaciji BiH.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.