open-navfaktor-logo
search
Riječ statistike
Kremić o CIK-u: Jedini način da se koristi popis iz 2013. je da se Aneks 7 proglasi provedenim
Rezultate popisa stanovništva iz 1991. i iz 2013. godine nije moguće porediti tvrdi Emir Kremić
15.11.2018. u 16:18
get url
text

Ferderalni zavod za statistiku će se o zahtjevu Centralne izborne komisije u vezi sa rezultatima popisa iz 1991. godine očitovati tek kada zaprimi zvaničan dopis, kazao je za Faktor direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić. Od Federalnog zavoda za statistiku bit će zatraženo, rečeno je danas na sjednici CIK-a, da pripremi Popis stanovništva iz 1991. godine ali da uzme u obzir sadašnje teritorije kantona, dok će CIK isto to pripremiti ali za Popis stanovništva iz 2013. godine, a sve u vezi s odlukom o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH.

- U svakom slučaju je dobro da je CIK sagledao sve okolnosti i da su svjesni da institucije moraju razgovarati. Pozvao bih CIK da sjednemo svi zajedno za stol. Uloga Zavoda za statistiku FBiH nije u tome da odluči kako će oni izvršiti svoju obavezu po pitanju impelmentacije izbornih rezultata. Uloga Zavoda u ovom trenutku jeste da im rastumači šta je šta, da se razdvoji, što bi se u narodu reklo, kruške i jabuke. U ovom slučaju popisa iz 1991. i 2013. bi bilo da hoćete sabirati kruške i jabuke – dodao je Kremić.

Na današnjoj sjednici članovi CIK-a su, između ostalog, zaklučili da će od Zavoda za statistiku FBiH zatražiti podatke sa popisa stanovništva iz 1991. godine, ali tako da oni budu organizovani po tertitorijama današnjih kantona. Također, stručna služba CIK-a je zadužena da na isti način pripremi podatke sa popisa iz 2013.

- Zbog metodologija koje su se primjenjivale u dva posljednja uzastopna popisa, njihovi rezultati nisu uporedivi. Drugačiji su bili i zakonodavni sistemi, kao i terminologija, primjena, način brojanja, način obrade, jedinstvena metodologija obrade... Popis iz 2013. je popisivao uobičajeno stanovništvo BiH, a popis iz 1991. stalno stanovništvo BiH. Tada smo imali 109 općina, nije bilo kantona, nije bilo entitetske linije... Ne možete uzeti, recimo, podatke za jednu općinu sa popisa iz 1991. i onog iz 2013. godine, staviti ih jedne pored drugih i upoređivati ih – istakao je Kremić.

Prema njegovim riječima, ono što se ni u kom slučaju ne smije izgubiti iz vida je da popisom iz 2013. godine nisu obuhvaćeni državljani BiH koji imaju status izbjeglih i raseljenih lica, kao i osobe koje žive izvan BiH, dok prema popisu iz 1991. godine takve osobe su bile uključene u popisano stanovništvo. Upravo zbog toga je EU, putem Delegacije u BiH i IMO tima izdala preporuku za naredni popis.

- Kod sljećeg popisa veoma je značajna preporuka da se uključi aktivnost koja će dozvoliti svim građanima koji žive u inostranstvu da budu dio popisnih aktivnosti i da se vodi računa da se oni računaju kao rezidentno stanovništvo BiH – kazao je Kremić citirajući preporuku evropskih institucija.

Također, podsjetio je i na pravilo da se u toku jednog procesa ne mogu koristiti različiti podaci kao osnova za njegovo provođenje.

- Ako smo započeli nešto po popisu iz 1991. onda taj proces moramo i završiti po tom popisu. Primjera radi, Federalni zavod za statistiku upravo provodi anketu o turizmu, gdje koristimo za uzorak podatke iz 2009. godine. Kada bi, nakon što obavimo anketu, naknadno odlučili da za obradu podataka koristimo popis stanovništva iz 2013. godine, nas bi se moglo optužiti za "friziranje" rezultata. Tako je i sa izborima. Raspisani su prema popisu iz 1991. godine i trebali bi biti provedeni prema istom popisu stanovništva – naglasio je Kremić.

Jedini način, prema njegovoj tvrdnji, da se rezultati popisa iz 2013. prihvate kao relevantni je da visoki predstavnik, ili Parlamentarna skupština BiH proglase Aneks 7 provedenim, odnosno da je završen proces povratka ljudi u svoje prijeratne domove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.