open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Kremlj: Raspoređivanje američkih trupa u Evropi potvrdilo zabrinutost Rusije za sigurnost
Najava Pentagona da će poslati američke vojnike u Evropu potvrdila je zabrinutost Rusije za sigurnost, izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitry Peskov.
03.02.2022. u 14:17
get url
text

Peskov je istakao da Sjedinjene Američke Države (SAD) nastavljaju da eskaliraju situaciju u Evropi uprkos brojnim apelima Rusije da prestanu sa tim.

- U ovom slučaju ne govorimo samo o provokativnim izjavama, da će uskoro doći do rata, da će svi platiti strašnu cijenu i tako dalje, nego govorimo o slanju američkih vojnika u evropske zemlje blizu naših granica. Očigledno je da se ne radi o koracima koji imaju za cilj deeskalaciju, već naprotiv, njihovo djelovanje dovodi do podizanja tenzija - naglasio je on.

Dodao je da je u takvoj situaciji, zabrinutost Rusije apsolutno shvatljiva i opravdana, kao i mjere koje rukovodstvo zemlje može preduzeti za zaštitu.

Pentagon je u srijedu najavio prebacivanje oko 1.000 američkih vojnika iz Njemačke u Rumuniju, i još 2.000 iz SAD-a u Njemačku i Poljsku.

U decembru prošle godine Rusija je predstavila SAD-u i NATO-u svoj prijedlog o osiguranju bezbjednosnih garancija u Evropi koji uzima u obzir interese zemlje. Nakon niza razgovora, 27. januara SAD i NATO predali su svoje pisane odgovore na prijedloge ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.