open-navfaktor-logo
search
Brifing za novinare
Kremlj: Rusija ne vidi nikakve izglede za nastavak mirovnih pregovora sa Ukrajinom
Rusija ne vidi izglede za nastavak mirovnih pregovora s Ukrajinom, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
12.09.2022. u 15:26
get url
text

- U ovom trenutku ne vidimo nikakve izglede za pregovore i još konstatujemo nedostatak bilo kakvih preduvjeta za takve pregovore - rekao je Peskov na brifingu za novinare u Moskvi.

Govoreći o situaciji oko nuklearne elektrane u Zaporožju, Peskov je rekao da Rusija ne planira povući trupe iz tog područja.

- Sada govorimo o glavnoj stvari - prisiliti ukrajinsku stranu da zaustavi varvarsko granatiranje objekata na teritoriji fabrike, koja je preplavljena vrlo tužnim i katastrofalnim posljedicama - naglasio je glasnogovornik ruskog predsjednika.

Prema riječima Peskova, predsjednik Rusije Vladimir Putin je u stalnom kontaktu sa ruskim vojnim zvaničnicima u vezi sa situacijom u Ukrajini i obaviješten je o svim akcijama.

- Specijalna vojna operacija se nastavlja i nastavit će se dok se ne ostvare svi prvobitno postavljeni ciljevi - poručio je Peskov.

Upitan o nastavku isporuke gasa Evropi, Peskov je rekao da je ruska energetska kompanija Gazprom u kontaktu sa njemačkom tehnološkom kompanijom Siemens u vezi sa vraćanjem turbina poslatih u Kanadu na održavanje.

Odbio je davati bilo kakve prognoze o tome kako će sankcije Zapada uticati na isporuke ruskog gasa. Peskov je također rekao da je netačna informacija da je Rusija ponudila Indiji da kupi njenu naftu po cijeni ispod tržišne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.