open-navfaktor-logo
search
Memorijalna šuma
Krenuo 5. maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica"
Iz kompleksa "Memorijalna šuma - Srebrenica 8372" na Posestri, kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica".
09.07.2020. u 11:59
get url
text

Organizator Atletski klub Goražde na ovaj način pet put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri nekadašnje zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 kilometara ove godine krenula su četiri maratonca iz Goražda.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman ističe da je interes maratonaca za učešće u ovom događaju bio veći, ali da je broj reduciran zbog pogoršane epidemiološke situacije.

- Put je zahtjevan, teren brdovit i sigurno ćemo podnijeti veliki teret, ali izdržat ćemo jer sama pomisao da mi nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve iz Srebrenice kao i sve žrtve u proteklom ratu nas dodatno motiviše – kazao je Šuman.

Na putu za Srebrenicu učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen-obilježje poginulim pripadnicima MUP-a, ubijenoj djeci Goražda, a potom i na centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima Goražda.

- Ovo je dokaz da ne zaboravljamo naše žrtve sa ovih prostora, ali prvenstveno želimo ponijeti snažnu poruku građana BPK Goražde da suosjećamo sa narodom Žepe i Srebrenice, sa kojim smo dijelili sličnu sudbinu, zbog čega je ovaj maraton pun simbolike. Uvijek smo spremni da pomognemo i da uvijek mogu računati na nas - istakao je predsjednik Atletkog kluba Goražde.

Michal Szameto, Poljak koji živi u Goraždu, već treći put učestvuje u maratonu.

- Ja doživljavam taj put vrlo tužno, nemam riječi za to. I svaki put razmišljam šta se desilo, nije lako što ste vi doživjeli. Ja sam Poljak i mi smo u Poljskoj u Auschwitzu doživjeli sličan scenarij. Ovo su vrlo tužna mjesta i trčim za njih, da se ne bi nikom ponovilo - poručuje Szameto.

Poruke suosjećanja uz polaganje cvijeća na spomenik maratonci iz Goražda večeras će prenijeti i stanovnicima Žepe, a već sutra nastaviti put prema Potočarima gdje će se pokloniti srebreničkim žrtvama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.