open-navfaktor-logo
search
Trodnevni sastanak
Krešić: Naš cilj je izgradnji obrambenog sustava BiH kompatibilnog s NATO-om
Čelnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu otpočeli trodnevni sastanak sa delegacijom Glavnog štaba NATO-a iz Brisela, na kojem se razmatra procjena Procesa planiranja i revizije (PARP), u okviru sudjelovanja BiH u NATO-ovom programu Partnerstva za mir za tekuću 2022.
06.07.2022. u 14:23
get url
text

Sastanak u Domu OSBiH je otvorio zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić sa zamjenicima načelnika Zajedničkog štaba OSBiH general-majorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, kao i zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha.

Supredsjedavajući sastanka su pomoćnik ministra odbrane BiH za mađunarodnu saradnju Zoran Šajinović i šef delegacije Glavnog sjedišta NATO-a za PARP Rohan Maxwell.

Na skupu koji bi trebao trajati do petka 8. jula, sudjeluju rukovodioci organizacijskih cjelina i nosioci partnerskih ciljeva iz MO BiH, generali OSBiH sa svojim saradnicima i nosiocima partnerskih ciljeva iz OSBiH te predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva sigurnosti BiH.

Krešić je istaknuo da su MO i OSBiH opredijeljeni za nastavak saradnje s Glavnim sjedištem NATO-a na PARP-u, kako bi se kroz partnerske ciljeve 2022. dosegle nove razine opremljenosti i obučenosti OSBiH te time povećao značaj cjelokupnog odbrambenog sustava, vrlo važnog i za unutrašnju stabilnost BiH.

- Naš cilj je izgradnja operativno učinkovitog, ekonomski priuštivog i NATO kompatibilnog odbrambeno-sigurnosnog sistema, a PARP i partnerski ciljevi najbolji su alat za to - konstatirao je Krešić.

McGaha je pozdravila napore MO i OSBiH na daljnjoj izgradnji obrambenog sistema BiH kompatibilnog s NATO-om te istaknula da će NATO štab u Sarajevu i dalje pomagati u tome.  

U okviru programa Partnerstva za mir, PARP je mehanizam koji omogućuje identifikaciju snaga i sposobnosti partnerske zemlje, koji mogu biti na raspolaganju NATO-u u zajedničkim vježbama i operacijama predvođenim NATO-om te planiranje razvoja tih sposobnosti i kapaciteta. BiH sudjeluje u procesu PARP-a od maja 2007., saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.