Kriminal u Šumskom gazdinstvu Kladanj: Direktoru 10 mjeseci zatvora zbog primanja mita

Objavljeno: 21.04.17 u 13:41 Autor: J. B.

Općinski sud Živinice je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću pravosnažnu presudu za Reufa Avdibašića, direktora Šumskog gazdinstva Kladanj, koje posluje u sklopu Javnog preduzeća Šume TK.

 

Kantonalno tužilaštvo TK nastavlja istragu o kriminalu u šumama
Kantonalno tužilaštvo TK nastavlja istragu o kriminalu u šumama

Reufu Avdibašiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

- Također, presudom je Avdibašiću izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja svake rukovodne dužnosti u periodu od tri godine, te se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1.600 eura - navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva.

Podsjećamo, u optužnici ovog Tužilaštva se Reufu Avdibašiću na teret stavljalo da je od septembra 2016. do marta 2017. godine u više navrata i u različitim iznosima primio ukupno 1.600 eura dara od direktora jednog privrednog društva iz Gračanice, kako bi pogodovao i zaposlenicima nalagao da se ovom preduzeću po ubrzanoj dinamici i van utvrđenog redoslijeda vrši isporuka kvalitetnijih drvnih sortimenata, a na štetu drugih drvoprerađivača koji posluju sa ovim šumskim gazdinstvom.

- Ovo Tužilaštvo nastavlja provoditi istragu protiv Reufa Avdibašića u predmetu u kojem je osumnjičen da je kao direktor ŠG Kladanj počinio i krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja - dodao je Arnautović.

Također, u Tužilaštvu navode da se istraga nastavlja i u drugom predmetu u vezi sa Šumskim gazdnistvom Kladanj, u kojem su osumnjičeni Halim Avdibegović, šef tehničke službe u ovoj firmi, i Džavid Avdibašić, komandir Policijske stanice Kladanj.

Avdibegović je osumnjičen da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne u stjecaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja i primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem. Avdibašić je osumnjičen da je, radeći kao komandir Policijske stanice Kladanj, počinio krivično djelo odavanje službene tajne.