open-navfaktor-logo
search
Upozorenje za cijeli svijet
Kriminalci koriste pandemiju: Predstavljaju se kao zvaničnici WHO-a, izvlače informacije i novac ljudi
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da se kriminalci sve češće predstavljaju kao zvaničnici WHO-a u namjeri da izvuku informacije ili novac od ljudi tokom globalne pandemije koronavirusa. 
23.03.2020. u 12:43
get url
text

- Prevaranti koriste više načina predstavljanja, kao što su lažni telefonski pozivi, lažno predstavljanje putem e-maila ili društvenih mreža - naglasio je u ponedjeljak Tarik Jašarević, portparol WHO-a.

Iz WHO-a su istakli da rade na identifikaciji i eliminisanju takvih pokušaja i da su upozorili lokalne vlasti. WHO je uspostavio internetsku stranicu kako bi se ljudima pomoglo u sprečavanju prevare tokom pandemije korona virusa.

- Uvijek uzmite vremena da razmislite o zahtjevu za vaše lične podatke i da li je zahtjev odgovarajući - poručio je Jašarević.

WHO je naglasio da njihovi službeni mailovi dolaze sa domene "who.int".

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila "globalnu pandemiju". Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 14.000 ljudi, a potvrđeno je više od 320.000 slučajeva zaraze koronavirusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.