open-navfaktor-logo
search
Nadležno Vijeće ministara
Krišto u Briselu dobila jasnu poruku, ali...: Sankcije Rusiji još jedna "teška tema" koja će ostati po strani?
Kandidatski status Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji bila je važna i pravovremena odluka. Sada je vrijeme da se provedu reforme. Sankcije Rusiji i Bjelorusiji moraju se u potpunosti implementirati.
23.03.2023. u 07:57
get url
text
Borjana Krišto i Roberta Metsola

VEZANI TEKST - "Nositelj europskih vrijednosti": Zašto je Čović protiv sankcija Rusiji?

Ovu kratku poruku je uputila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola nakon sastanka s Borjanom Krištom, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, održanog u Briselu.

Krišto je govorila i pred Odborom Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET). Eurozastupnike je posebno zanimalo upravo kada će BiH uvesti sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Jer Bosna i Hercegovina se prije godinu uskladila sa sankcijama EU-a prema Rusiji, ali ih Vijeće ministara BiH nije uvelo u praksi.

Prvi test Vijeće ministara BiH nije prošlo kada u martu prošle godine, zbog protivljenja ministara iz RS-a, nije postignuta saglasnost da guverner BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) podrži rezolucije EBRD-a kojim se uvode sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Isti mjesec delegati HDZ-a, te SNSD-a i SDS-a bili su protiv da se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uopće stavi na dnevni red zaključak kojim je od Vijeća ministara BiH zatraženo potpuno usklađivanje politike, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu.

VEZANI TEKST - Ministri iz RS-a kontra EBRD-a: Nema podrške rezolucijama o sankcijama Rusiji i Bjelorusiji

- Poruka iz Brisela je više nego jasna i upućena je predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, svima koji donose odluke u vezi s poštivanjem zajedničke sigurnosne politike EU-a na koju se obavezala i Bosne i Hercegovina. Za to je nadležno Vijeće ministara BiH. To je poruka novoj vlasti na nivou BiH da je jedno od prioritetnih pitanja usklađivanje vanjske politike BiH s politikom Evropske unije, pogotovo što se tiče uvođenja sankcija Rusiji i Bjelorusiji – prokomentirao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je nerealno očekivati da Vijeće ministara BiH donese konkretne odluke o sankcijama s obzirom na stavove stranaka iz RS-a čiji su predstavnici u institucijama BiH, prije svega SNSD-a, ali i da ne treba zaboraviti da su partneri SNSD-a u vlasti na nivou BiH ("Trojka" i HDZ) nekoliko puta izrekli stav da sve teške teme treba ostavljati po strani.

- Što znači da će po sadašnjem načinu rada i ova temu ostaviti po strani i usporiti put BiH ka Evropskoj uniji – dodao je Špago.

Politički analitičar Aleksandar Trifunović kazao je da ako želimo biti dio evropskog društva, potrebno je ispuniti obaveze, ali i da je činjenica da je kandidatskim statusom Evropska unija više pokazala zainteresiranost za ulazak BiH u EU nego obrnuto.

- Imaju tri opcije, zapadne zemlje, Kina i Rusija, četvrte nema. Naša zemlja treba izabrati. Ne može biti samostalna. Očekujemo pomoć zapadnih zemalja u izgradnji države, a ne želi ispuniti sve obaveze. Ako je Zapad uveo sankcije, logika je da se slijedi taj put, da ste protiv agresije na Ukrajinu. BiH sebi ne može priuštiti neutralnost – dodao je Trifunović.

Istakao je da je Vijeće ministara talac politike koja za cilj ima samo eksploataciju ove zemlje, podjelu resora i ambasadorskih pozicija.

Rekao je i da nije siguran da su samo stranke iz RS-a protiv uvođenja konkretnih sankcija Rusiji i Bjelorusiji, dodavši da se "zanemaruje utjecaj predsjednika Turske, koji je opredijeljen za neku vrstu dijaloga s ruskim predsjednikom Putinom".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.