open-navfaktor-logo
search
Izmještanje sjedišta
Kritična situacija: Velenje se bori za Gorenje
Gradonačelnik tražio da spriječi izmještanje sjedišta poduzeća Gorenje iz Velenja u Ljubljanu, vlasti u Velenju takođe zabrinute zbog plana kompanije da preseli svoj pozivni centar u Srbiju
14.11.2019. u 20:34
get url
text

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič pozvao je slovenskog premijera Marjana Šareca da spriječi, kako je ocijenio, centralizaciju zemlje.
Kontič je od Šareca tražio da spriječi izmještanje sjedišta poduzeća Gorenje iz Velenja u Ljubljanu, koje je najavila kineska korporacija Hisense, vlasnik slovenskog proizvođača aparata za domaćinstvo, prenosi investitor.me.

Gradonačelnik Kontič vidi planove, koje je Gorenje najavilo krajem oktobra, kao još jedan korak ka centralizaciji, za koji smatra da je jedan od glavnih problema Slovenije, piše agencija STA, javlja Tanjug.

U saopćenju Grada Velenja navedeno je da je protestno pismo gradonačelnika poslano kineskom ambasadoru u Sloveniji Vangu Šunkingu, ministru ekonomije Zdravku Počivalšeku, predsjedniku Privredne komore Boštjanu Gorjupu i medijima.

Reakcija velenjskih vlasti dolazi nakon što je Gorenje objavilo da će u okviru procesa integracije premjestiti menadžment i administrativni dio poduzeća u Ljubljanu, gdje će osnovati sjedište kompanije Hisense Evropa koje treba pružati usluge korporativne podrške svim Hisenseovim poslovnicama u Evropi, navodi slovenska agencija.

Proizvodnja bi trebala ostati u Velenju, koje je sada šesti najveći slovenski grad u kome Gorenje posluje od svog osnivanja 1950. godine.

U saopćenju iz gradske uprave Velenja izražava se zabrinutost zbog najnovijih aktivnosti i planova Gorenja koje je, kako se navodi, stub lokalne privrede već sedam decenija i jedan od najvećih slovenskih izvoznika.

- Trenutna situacija u kompaniji, planovi nove uprave i raspoloženje među zaposlenima daleko su od obećanja i obaveza koje su novi vlasnici preuzeli prilikom preuzimanja - prenosi saopćenje STA.

 Gradske vlasti Velenja su se, dodaje se dalje, ovih dana sastale s generalnim direktorom Gorenja Čao Ljuom i predstavnicima sindikata povodom onoga što je u saopćenju opisano kao “kritična situacija”.

Zaposleni su zabrinuti i uplašeni zbog kontradiktornih informacija o planovima i budućnosti kompanije, koje im se ne dostavljaju sve dok one ne postanu činjenice, navode gradske vlasti.

Tvrdeći da preseljenje visokokvalificiranog osoblja u Ljubljanu ne sluti na dobro, lokalne vlasti dodaju da vjeruju da uprava Gorenja može voditi kompaniju, kao i da ostane u Velenju.

Slovenska novinska agencija piše da su vlasti u Velenju takođe zabrinute zbog plana Gorenja da preseli svoj pozivni centar u Srbiju, jer smatraju da to nagovještava da menadžment planira u Velenju zadržati samo proizvodnju uz minimalne moguće troškove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.