open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Kritike zastupnika SDA zbog komisija i delegacija bh. Parlamenta: Rješenja nove većine na štetu Bošnjaka
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici je većinom glasova imenovao članove šest zajedničkih komisija bh. Parlamenta i članove delegacija Parlamentarne skupštine BiH u međunarodnim organizacijama.
09.03.2023. u 13:53
get url
text
Šerif Špago

Negodovanje zbog prijedloga članova koje je utvrdio zajednički kolegij oba doma Parlamenta BiH izrazili su zastupnici SDA, te Jasmin Emrić, zastupnik NES-a.

Safet Kešo, zastupnik SDA, rekao je da je napravljen težak propust kod predlaganja članova delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a na štetu Bošnjaka.

Predložio je da se za stalnog člana ove delegacije imenuje Šemsudin Dedić, zastupnik SDA, koji je predložen tek kao zamjenski član. O ovome se treba izjasniti zajednički kolegij.

- Među stalnim članovima se nalaze tri Srbina, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih. Imenovanjem Dedića u sastav ove delegacije kao stalnog člana ovaj težak propust, koji je napravljen po ko zna koji put na štetu Bošnjaka, bio bi dijelom umanjen. Ako bi se ova delegacija imenovala u predloženom sastavu, po ko zna koji put bi poslali ružnu poruku bošnjačkom narodu kao najbrojnijem narodu u BiH.

To je ko zna koji put da se manifestira volja nove parlamentarne većine (koju čine "Šestorka", HDZ i SNSD na državnom nivou) na svim nivoima. Ovdje je izgleda dozvoljeno uraditi, predložiti sva moguća rješenja i nekim čudom dešava se da su na štetu Bošnjaka. Imamo primjere iz Doma naroda Parlamenta FBiH, Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i ovdje. Gdje god se mogu naći rješenja na štetu Bošnjaka, nađu se. Uz poštovanje svakoga, na sličan bih se način ponio da je u pitanju bilo ko drugi – istakao je Kešo.

Pitao je da li to što u ovoj komisiji, koja će imati mnogo, nema niijedan Bošnjak ima veze s porukama mađarskog premijera Viktora Orbana da imaju veliki problem sa dva miliona Bošnjaka ili muslimana koji su ovdje. Dodao je da treba napraviti korekciju da "ova sramota ne ide".

Zastupnik SDA Edin Ramić obavijestio je da ne želi biti član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Kada su u pitanju zajedničke komisije Parlamenta BiH, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA Šerif Špago istakao je da prijedlog nije u skladu s Poslovnikom Zastupničkog doma.

- Problem je što Edin Ramić kao zastupnik SDA izabran iz entiteta RS nije stavljen niti u jednu komisiju. Neprihvatljivo je da u zajedničke komisije iz RS-a ne može biti niko osim zastupnika iz srpskog naroda. To je loša poruka prema povratnicima u RS i onima koji smatraju da u organima BiH trebaju biti zastupljeni svi predstavnici naroda, odnosno građana. Pogotovo što se od 33 člana stalnih i zajedničkih komisija iz Zastupničkog doma, 14 bira iz RS-a. Ramić je izabran u samo jednoj komisiji, a po matematici i svim kriterijima morao je biti u najmanje dvije komisije, a da ne govorim o poruci prema ljudima koji nisu iz srpskog naroda – rekao je Špago, najavivši da zbog toga SDA neće glasati za.

Jasmin Emrić je imao primjedbu jer on nije član jedne od zajedničkih komisija, a smatra da je kao zastupnik iz koalicije NES-Za nove generacije trebao biti.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je kritizirao predloženi sastav Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, u koju su iz Zastupničkog doma predloženi Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP), Predrag Kožul (HDZ) i Milan Petković (Ujedinjena srpska).

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH imenovao komisije: Članovi i neki koji imaju krivična djela iz oblasti koje trebaju kontrolisati

- Motiv može biti da se ova agencija bavi samo opozicijom ili da se korupcija pozicije skriva ili minimizira, što je u oba slučaja pogubno po stanje u BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije – dodao je Mehmedović.

Kazao je da u komisijama ne može biti zastupnik iz kluba koji ima četiri člana, a da ne bude član iz kluba koji ima osam zastupnika, te je predložio da umjesto Kožula bude imenovan Denijal Tulumović iz SDA. Ovaj prijedlog nije dobio potreban broj glasova.

Na kraju su sva imenovanja kako su i prvobitno predložena dobila većinu glasova, uz devet glasova protiv zastupnika iz FBiH.

Tako je Zastupnički dom imenovao šest zajedničkih komisija, i to komisije za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administratvne poslove, za ljudska prava, te Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH. Osim ovoga i izbora delegacija u osam međunarodnih organzacija, imenovana je i Komisija za odlučivanje o sukobu interesa. S obzirom na to da je Dom naroda Parlamenta BiH ranije imenovao svoje članove u ovim komisijama, sve one mogu početi s radom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.