Osijek

Krivična prijava protiv potpredsjednika HDZ-a i Hrvatskog sabora Milijana Brkića

Objavljeno: 15.04.2019. u 16:43

Brkić je prošle sedmice ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge, optuženoga u "aferi SMS"

Policija je u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela krivičnu prijavu zbog djela "protiv računarskih sistema, programa i podataka na štetu više osoba" protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića i njegovog brata te dvojice osumnjičenika iz afere "SMS" - Franje Varge i Blaža Curića.

 U policijskom saopćenju stoji da su službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta iz Osijeka dovršili "kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. aprila 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka na štetu više osoba".

 - Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više krivičnih djela neovlaštenog presretanja računarskih podataka kao i zloupotrebu aparata te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima. Osnovanost sumnje u ova krivična djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proističe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari, koje su provedene na osnovu naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji s Uskokom - stoji u policijskom priopćenju.

Prema medijskim navodima, Brkić je prošle sedmice ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge, optuženoga u "aferi SMS". Uz Brkića je, prema neslužbenim informacijama, osumnjičen i njegov brat Jozo, a do tih je saznanja policija navodno došla tokom pretraga računara i dokumentacije izuzete u slučaju protiv Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede i Brkićevog kuma Blaža Curića, koje Uskok u "aferi SMS" tereti zbog sprečavanja dokazivanja i pomaganja u tom nedjelu, prenosi Hina. 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije