open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Đukanovića
Krivokapić: Predsjednik zemlju tretira kao svoj feud; Knežević: Slijedi nam ozbiljna institucionalna kriza
Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio na na ponovno odlučivanje zakone koje je Skupština donijela na četvrtoj sjednici jesenjeg zasjedanja 29. decembra prošle godine, među kojima je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uslijedile su oštre reakcije.
02.01.2021. u 17:24
get url
text

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić tvrdi da Đukanović ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori, te da nastavlja "u višegodišnjem maniru da zemlju tretira kao svoj feud".

 

- Odluka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, da vrati nekoliko zakona koji su usvojeni na sjednici Skupštine 29. decembra 2020, na ponovno odlučivanje, najbolje pokazuje kako proces kohabitacije funkcioniše u praksi. Osim što krsi Ustav, zakone ove zemlje, Đukanović se igra građanima, njihovom imovinom i pravima koja proističu iz Ustava – objavio je Krivokapić na svom Twitter profilu.

Prema njegovim riječima, udarom na bankarski sektor i male privrednike Đukanović "nam poručuje da ga nije briga za državu ukoliko neće biti njen vlasnik".

Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore također se oglasio na Twitteru.

 

- Na treći pokušaj opstrukcije i blokade sistema od strane opozicije, odgovorit ćemo ponovo mirno, demokratski i evropski. U skladu sa Ustavom i pozitivnim propisima, izglasaćemo ponovo sve zakone.

Dodao je da se u ponovnom glasanju ne vodi rasprava, nego se samo glasa.

- Mi imamo strpljenja i demokratske kondicije, a predsjednik države neka ponese odgovornost za posljedice koje mogu nastupiti po radničku klasu, bankarski sistem, privrednike i druge, imajući u vidu posebno rokove koji uređuju te oblasti – napisao je Bečić.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je kako se nakon ovakvogn postupška Đukanovića očekuje ozbiljna institucionalna kriza.

- Jasno je da fraze i narativi o kohabitaciji sa Đukanovićem nemaju nikakvog osnova, jer smo vijdeli kako su se ovih dana ponašali Demokratska partija socijalista (DPS) i Državna izborna komisija (DIK), koja je na skandalozan i kriminalan način dala sebi za pravo da zaustavi verifikaciju mandata poslanice URA-e“, naveo je Knežević u izjavi za RTV Crne Gore.

On je kazao da lideri stranaka parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić moraju zauzeti jasan stav u vezi sa institucionalim i ustavnim opstrukcijama.

- Jasno je da se odlazeći režim, to jeste sadašnja opozicija, nikako ne može pomiriti sa porazom i pokušaće na svaki način da podriva ustavni poredak Crne Gore - rekao je Knežević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.