- Najoštrije osuđujemo ovaj čin i apelujemo na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima. Apelujemo i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca - naveo je Centar za životnu sredinu.

Interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više nekreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo. U istragu o ovom slučaju je uključena policija i nadamo se razrješenju ovog slučaja uz najviše moguće kazne za počinioce.

Centar je poručio kako je vrijeme da se počnu kažnjavati izvršioci zločina po prirodu, jer "tanka je granica između prirode i društva". Ti ljudi su među nama, navode iz Centra, i mogu se vrlo lako isto odnositi i prema svojoj najbližoj okolini.

- Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao - istakla je Aleksadra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu koja je koordinarica projekta "Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida" i dodala:

- Svi koji smo učestvovali u ovoj aktivnosti (postavljanje prve ogrlice za telemetrijsko praćenje) smo zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada smo mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje. Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog "junaka" je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina.

Centar za životnu sredinu će nastaviti da se bori za unaprijeđenje istraživanja, očuvanja i upravljanja prirodom i divljim vrstama u nadi da će se nezakoniti odstrijel propisno kazniti i u budućnosti na vrijeme spriječiti.