open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Krizni plan za koronavirus: Bivša kasarna Bradina moguća lokacija za karantin
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, razmotrila i prihvatila revidirani Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) Federacije BiH.
12.03.2020. u 12:55
get url
text
Bradina

Za njegovu provedbu su, u okviru vlastitih nadležnosti, zaduženi Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, a Krizni plan se realizira u saradnji s nadležnim tijelima vlasti za oblast zdravstva u kantonima, kao i zdravstvenim ustanovama na teritoriju FBiH.

Za provedbu su zadužena i druga federalna ministarstva i tijela federalne uprave, ukoliko bude ocijenjeno da je provedba određenih mjera iz Kriznog plana i u njihovoj nadležnosti.

Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, spram promijenjene epidemiološke situacije u vezi s pojavom koronavirusa u Federaciji BiH, revidiraju Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa i o tome izvjeste Vladu Federacije BiH.

Vlada je zadužila Federalni štab civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH da, u saradnji s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, obave uviđaj na mogućoj lokaciji u bivšoj kasarni Bradina za potrebe karantina.

Federalna vlada je svim javnim servisima i teleoperaterima preporučila da se stave u funkciju Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva s ciljem prevencije širenja novog koronavirusa, i to u prenošenju, odnosno slanju poruka koje dostavi Krizni štab.

Kako je obrazloženo, cilj Kriznog plana pripravnosti jeste identificiranje, izoliranje i zbrinjavanje ranih slučajeva infekcije, te ograničavanje sekundarne infekcije među zdravstvenim radnicima i u bliskim kontaktima, kao i sprečavanje događaja koji bi doveli do ubrzanja prijenosa bolesti.

Krizni plan regulira koordinaciju na nivou Fedracije BiH, komunikaciju o riziku, nadzor, točke ulaska, timove za brzi odgovor, laboratorijsku dijagnostiku, prevenciju i kontrolu infekcije, upravljanje slučajem i osiguranje kontinuiteta zdravstvenih službi, procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu sukladno smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, te mjere za zdravstvene ustanove.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je upozorio zdravstvene ustanove, posebno kliničke centre, na njihovu obvezu iz članka 21. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti da su dužni osigurati liječenje, izolaciju i hospitalizaciju oboljelih od zaraznih bolesti na klinikama, odnosno odjelima za zarazane bolesti.

U skladu sa članom 22. ovog zakona, ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obujmu, izolacija i liječenje oboljelih mogu biti obavljani i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu. Odluku o izolaciji i liječenju u tim objektima donosi kantonalni ministar zdravstva na prijedlog kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu suglasnost federalnog ministra zdravstva.

Također, zatraženo je od kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva da dostave podatke o mogućim lokacijama za karantin na području kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.