open-navfaktor-logo
search
Ukupno ih je 11
Krizni štab HNK: Tokom vikenda šest uposlenika SKB-a Mostar testirano pozitivno na COVID-19
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u protekla 24 sata testirano je 118 osoba od čega je u HNK pozitivno pet osoba. 
13.04.2020. u 13:19
get url
text

U Čitluku je četvero novooboljelih, a u Mostaru jedna osoba.

U Covid-bolnici trenutno je smješteno 27 pacijenata, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku u kojem leže srednje teški bolesnici.

Kako je rečeno na press konferenciji Kriznog štaba HNK, u samoizolaciji su dva uposlenika Doma zdravlja Čitluk, četiri uposlenika Doma zdravlja u Čapljini, gdje se očekuje da će taj broj biti i veći.

U Sveučilišnoj klliničkoj bolnici Mostar do kraja marta je 36 radnika bilo u samoizolaciji, od čega su dva pozitivna.

Od prvog aprila do danas u samoizolaciji 32, od čega je 11 pozitivno, a jedan zdravstveni radnik je hospitaliziran.

Samo za vikend dobijeni su pozitivni rezultati za šest uposlenika SKB-a Mostar, tri ljekara i tri medicinske sestre.

Dr. Siniša Skočibušić iz Covid-bolnice istaknuo je kako je jedna pacijentica u oporavku, što je, kako je kazao, pozitivna vijestu ovim vremenima.

Pohvalio je trud svih uposlenika SKB-a, ponajviše onih koji su u direktnom kontaktu sa ovim pacijentima.

- Posljednji slučaj nam je utjeha i pokazatelj da naš trud ipak nije uzaludan. Hvala ovim putem i mikrobiolozima koji tokom 24 sata analiziraju veliki broj uzoraka iz Hercegovine, te nam dostavlja precizne podatke koji su korisni za dalju prevenciju od bolesti- rekao je Skočibušić.

Kada su u pitanju klasteri, rečeno je i kako klastera više nema nigdje, već neko vrijeme radi se o lokalnoj transmisiji. Istaknuto je i kako je najmlađa osoba oboljela od COVID-a 19 u ovom kantonu osamnaestogodišnjak, a najstarija 98 godina. Prosječna dob zaraženih je 50 godina.

Kada je u pitanju mostarski izolatorij istaknuto je kako je započeo s radom.

- Trenutno se u njemu nalaze tri bolesnika. Dva iz HNK i jedan iz ZHK. Svi bolesnici su pod medicinskom nadzorom i dobro se osjećaju- istaknuo je dr. Skočibušić. Izolatorij ima kapacitetom od 100 kreveta. Iako se cijela država bori sa velikim nedostatkom opreme, zahvaljujući donatorima, dodaje dr. Skočibušić, SKB sedmično dobiva nove količine testova i zaštitne opreme koje zasad zadovoljavaju potrebe.

- 30 hiljada testova je određeno za SKB Mostar koje koristimo za HNK i kantone koje gravitiraju našoj bolnici, a očekujemo i druge kontingente testova i ostalog materijala za naše radnike- dodao je dr. Skočibušić.

Do sada je u HNK izdano 2.241 rješenje o samoizolaciji, a 18 za protekla 24 sata. Ono što je pozitivni, je to da niti jedan policijski djelatnik MUP-a HNK nije zaražen korona virusom, dok se njih sedam nalaze u samoizolaciji. Iz Kriznog štaba su naveli da je odobrenje starijima od 65 godina da u određenom periodu dana mogu napuštati domove, prestalo važiti u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.