open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Krizni štab HNK: U Covid-bolnici 25 pacijenata, osam na respiratorima
U toku je obraćanje predstavnika Kriznog štaba HNK o najnovijim informacijama vezano za situaciju s koronavirusom na području tog kantona.
16.04.2020. u 13:04
get url
text

Kako je kazao dr. Siniša Skočibušić iz SKB-a Mostar, trenutno je u Covid-bolnici smještno 25 oboljelih osoba, od toga ih je devet u respiracijskom odjelu, a 15 u bloku 2.

- Od toga je osam pacijenata na respiratoru, dok ih je 13 na oksigenoterapiji. U posljednja 24 sata nismo imali smrtnih slučajeva, a niko nije ni otpušten iz bolnice - kazao je Skočibušić.

Jučer su u Covid-bolnicu primljena tri nova pacijenta. Ukupno stanje u bolnici, kako je kazao, na zadovoljavajućem je na nivou.

Predstavnici Kriznog štaba iznijeli su i informacije o slučaju potvrde koronavirusa kod uposlenice Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom u Stocu.

Radi se o uposlenici rođenoj 1993. godine, prema CIPS-u, osoba ima prebivalište u Trebinju, povremeno živi u Berkovićima, a radi u Stocu.

Rečeno je da su urađene sve epidemiološke mjere u svrhu zaštite štićenika i uposlenika ovog doma.

Na upit novinara da postoji informacija da je poslan poziv Ustavnom sudu o kršenju ljudskih prava zbog zabrane kretanja na području HNK, kratko je samo prokomentarisano kako je naredba o zabrani kretanja donesena u skladu zakonskim propisima.

Prema informacijama iz MUP-a HNK do sada je evidentirano 156 prekršitelja samoizolacije, najviše iz Mostara. Ukupno prekršitelja zabrane kretanja 54 i to opet najviše iz Mostara. Što se tiče održivosti zdravstvenog sistema, dr. Skočibušić je istaknuo kako je do sada izdržao i da je uvjeren u izdržljivost zahvaljujući mjerama.

Kada su u pitanju ekonomske mjere, rečeno je i kako Vlada radi na mjerama.

- Vlada se protivi populističkim mjerama - rečeno je, kao i da se treba raditi na tomu s drugim nivoima vlasti i sve mjere moraju biti koordinirane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.