open-navfaktor-logo
search
Nema novih oboljelih
Krizni štab: Policija će pojačati kontrole, ne isključuje se mogućnost izoliranja HNK
Sve osobe koje se nalaze na liječenju u SKB Mostar trenutno su u stabilnom stanju, potvrdio je Krizni štab HNK.
25.03.2020. u 13:36
get url
text

Prema riječima dr. Jurice Arapovića, trenutno je u bolnici šest osoba, od toga je dvoje pacijenata na respiratoru. Riječ je  o prvooboljelom pacijentu iz Mostara i ženi koja je jučer primljena iz Širokog Brijega.

- Ostali su u srednje teškom stanju, s tim da se neki i oporavljaju. Jedan jedan bolesnik iz Konjica je na potpornoj terapiji kisika, bez indikacije za potrebom respiratora - kazao je dr. Arapaović. 

Kako je rečeno na press konferenciji, jučer je testirano 36 osoba, od čega su potvrđena dva slučaja u Konjicu, a za pet osoba je postupak testiranja u toku. 

Dosad je na području HNK registrovano 24 oboljelih, od čega 17 u Konjicu i sedam u Mostaru. 

Kako je kazao Arapović, oko 60 posto zaraženih su muškarci, dok je srednja životna dob oko 47 godina. 

- Najmlađi pacijent ima 37 godina, a najstariji 70 - kazao je Arapović. 

Kada je u pitanu preminuli pacijent iz Konjica, kakoje kazao Arapović, nema podataka u anamnezi da je preminuli 53-godišnjak ranije imao zdravstvenih problema. On je do pogoršanja stanja bio u kućnoj izolaciji. 

- Trenutno se u kućnoj izolaciji nalazi većina i većina ima blaže simptome. Samo srednje teški i teži slučajevi se primaju u bolnicu - pojasnio je Arapović. 

Stanje direktora "Igmana", koji je sinoć prebačen u izolatorij SKB-a Mostar je zasad relativno dobro.

- U pitanju je srednje-teška slika sa upalom pluća bez indikacije potrebe za respiratorom - kazao je Arapović.  

Govoreći o pojavi trećeg klastera u HNK, Arapović je kazao da je epidemiološkim izvidom utvrđeno je da je novozaraženi u Mostaru prije pet dana imao kontakt s osobom iz Republike Srpske, kojoj je potvrđena infekcija koronavirusom i najvjerojatnije se radi o tom kontaktu.

Na press konferenciji je najavljeno da će MUP HNK od danas uvesti rigoroznije mjere, te da se ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja Kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.