open-navfaktor-logo
search
O zahtjevima JOB-a
Krkalić: Sada su za borački dodatak prioritet 2.000 naših boraca koji žive u RS-u
Omogućiti svim borcima u Zakonu o demobilisanim borcima pravo na borački dodatak u iznosu od po dvije KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje, kao i penziju onima koji su navršili 65 godina, a nemaju potrebnog staža, zahtjevi su Jedinstvene organizacije boraca BiH "Unija veterana" BiH. 
30.06.2021. u 08:17
get url
text
Demobilisani borci

U Federalnom ministarstvu za boračka pitanja smatraju da se takvi zahtjevi moraju studiozno razmotriti.

Nisu učestvovali u protestima 

- Treba tražiti pokazatelje za navedene zahtjeve, ovo su izgleda želje. Dakle, to se mora studiozno razmatrati, naći osnov za sve, vidjeti koliko zakona zahvata - rekao nam je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

VEZANI TEKST - JOB "Unija veterana" BiH traži izmjene Zakona o demobilisanim borcima

Razgovarali smo i sa demobilisanim borcem Hamzom Krkalićem iz Udruženja Kamp boraca, koji je svojevremeno borce predvodio u protestima, a koji je kasnije učestvovao i u Radnoj grupi za donošenje i provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

- Pratimo mi sve, pa i ove zahtjeve JOB-ovaca. U kreiranju i donošenju Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, a čiji izmjene su sada finalizirane, nije učestvovao JOB. Nisu učestvovali ni u protestima, ogradili su se od nas koji smo ih organizovali, od naših zahtjeva koji su kasnije ugrađeni u zakon i sada oni imaju neke zahtjeve i sebi pripisuje zasluge. Mi smo kao radna grupa donijeli smjernice, i evo godinu i po se čeka na izmjene. Čekamo i izmjene Zakona o PIO-u koje treba da sačini Ministarstvo rada i socijalne politike sa Veskom Drljačom na čelu - govori nam Krkalić.

Već imamo borce penzionisane bez dana radnog staža 

Podsjeća da će se izmjenama Zakona o demobilisanim borcima u prava na borački dodatak, odnosno, egzistencijalnu novčanu naknadu, uvesti nezaposleni borci, povratnici u RS, borci koji žive u Brčko distriktu i supruge umrlih boraca koje imaju 57 i više godina, a nemaju nikakvih primanja.

VEZANI TEKST - Usaglašene izmjene Zakona o demobilisanim borcima, ko će imati pravo na novčanu naknadu

- Borimo se za te ljude da se uvedu u prava, a njih je nešto više od 2.000 i oni će se finansirati sa federalnog nivoa bez obzira na godine starosti. Dodatak bi bio pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Ne mogu borački dodatak imati i oni koji imaju primanja. Mi smo se u Zakonu o demobilisanim bocima ranije izborili da egzistencijalnu novčanu naknadu s federalnog nivoa imaju borci bez primanja starosti 57 i više godina, a sa kantonalnog da naknadu imaju nezaposleni borci mlađi od 57 godina. Što se tiče zahtjeva JOB-a da se omogući penzionisanje borcima koji navrše 65 godina bez obzira na to da li imaju dovoljno radnog staža, mi već imamo takvih slučajeva - govori nam Krkalić i dodaje:

- Imamo dobitnike ratnih priznanja koji nemaju dana radnog staža, ali su bili komandanti i oni su vojni penzioneri i imaju penziju 1.000 KM, a nemaju dana radnog staža! Bilo je i boraca koji su penzionisani sa 48 godina života, a nemaju dana radnog staža, ali imaju ratni staž. Oni beneficije već koriste. Sada su na redu demobilisani borci koji su iznijeli najveći teret, a nisu ništa ostvarili.

Pričali smo i sa Nisvetom Hukićem, predsjednikom JOB-a Federacije BiH, koji smatra da su zahtjevi JOB-a "Unija veterana" BiH opravdani.

Treba svi da budu uvedeni u pravo 

- Mi smo za to da svi imaju borački dodatak, bio on dvije KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje ili deset feninga, bitno je da se svi uvedu u prava. To su realni zahtjevi - rekao nam je Hukić.

Upitali smo ga da li je tačno da već ima slučajeva da su borci penzionisani bez dana radnog staža jer JOB traži da se omogući penzionisanje onima koji su navršili 65 godina života, a nemaju dovoljno radnog staža.

- Da, ima ih koji su iskoristili ranije to pravo po određenim zakonima i uredbama. Bilo je primjera, ali sada je drugačije. U svakom slučaju naše zahtjeve smatramo realnim i opravdanim - rekao nam je Hukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.