Kuda plovi Željin brod: Budućnost nije u djeci, Budućnost je u Banovićima

Objavljeno: 06.11.17 u 19:44 Autor: S. Šišić

Željina mladost proteklog vikenda "vagala" je 308 godina! Trener Admir Adžem na teren je protiv Viteza izveo 11 fudbalera, koji su imali ukupno 308 godina. Gledajući prosjek, ekipa je bila "mlada" 28 godina!

Startna postava Plavih protiv Viteza imala je zajedno 308 godina!
Startna postava Plavih protiv Viteza imala je zajedno 308 godina!

Iskustvo ponekad donosi prevagu, ne samo u sportu, nego i u svim sferama života, ali to nije bio slučaj sa Željom na gostovanju u srednoj Bosni. Plavi su protiv fenjeraša na premijerligaškoj tabeli osvojili samo bod, a prvo poluvrijeme bilo je vjerovatno jedno od najlošijih izdanja tima sa Grbavici u posljednjoj deceniji.

Izabranici Admira Adžema bili su bezidejni, anemični i traljavi, pa je čudo što su samo s jednim golom u mreži otišli na pauzu. U neznanju i nezalaganju prednjačio je "iskusni" Rok Elsner. Slovenac koji je zagazio u četvrtu deceniju života prvi put je bio starter, a kako je igrao, navijači bi bili najzadovoljniji da ga više i ne vide na Grbavici...

I dok je Slovenac svojim (ne)znanjem izluđivao navijače Plavih, Željina djeca sjedila su na klupi.

Pogledom u zapisnik lako je uočiti da je prosjek godina u Vitezu "pokvario" Kemal Osmanković, koji je bio jedini starter, a da spada u red igrača ispod 21 godine. U kategoriju mlađih može se uvrstiti i golman Vedran Kjosevski (22 godine), te Daniel Graovac i Goran Zakarić (po 24 godine).

Srđan Stanić (28), Jovan Blagojević (29) i Vojo Ubiparip (29) blizu su tridesetim, a Elsner (31), Saša Kajkut (33), Jadranko Bogičević i Zajko Zeba (po 34 godine) sve su bliže "oznakama veterani".

Za to vrijeme na klupi su sjedili golobradi mladići željni igre i dokazivanja (Denis Žerić, Aldin Hrvanović i Haris Hajdarević, sva trojica imaju po 19 godina). Priča o forsiranju djece iz omladinskog pogona pala je u vodu u Vitezu. A nastavili li Željin brod ploviti na "iskustvo" o trofejima ne trebaju ni razmišljati.

Očito da stručni štab protiv Viteza nije imao povjerenje u izdanak svoje škola fudbala. Za Adžema budućnost nije u djeci... Mnogi će se našaliti i reći da je Budućnost u Banovićima, a znamo li gdje je sada nekadašnji premijerligaš iz Banovića (Druga liga Federacije BiH - grupa Sjever), s plovidbom kao u Vitezu, nije isključeno da Plavi dožive sudbinu Budućnosti.

Naravno, teško je očekivati ispadanje, ali i nekoliko sezona bez trofeja i bez igre za navijače Plavih ravno je ispadanju u niži rang takmičenja.